Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Intervju s Marijom Kušmiš, prvom gradonačelnicom u povijesti Novske

Najbolji poticaj za ostanak u Novskoj je sigurnost koju jamče radna mjesta i investicije

Foto: NIKOLA ČUTUK/PIXSELL
- Građevinska dozvola izdaje se u najkraćem mogućem roku, a gradske službe na raspolaganju su svakodnevno - kaže gradonačelnica Kušmiš

Marija Kušmiš prva je gradonačelnica u povijesti Novske. Izabrana je na izvanrednim izborima održanima u lipnju 2022., nakon što je njezin prethodnik Marin Piletić imenovan za ministra rada i socijalne skrbi u Vladi, uz podršku više od 82 posto građana koji su izišli na izbore. Marija Kušmiš u prvom je mandatu Marina Piletića obnašala dužnost njegove zamjenice, a nakon toga imenovana je za ravnateljicu Parka prirode Lonjsko polje. S njom smo razgovarali o planovima do kraja mandata.

Nova ste gradonačelnica Novske, koje ste si ciljeve zadali do kraja mandata?

- Godinama sam dio tima Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske seljačke stranke koji sve te godine uživa povjerenje Novljana, s istim timom nastavljam raditi i dalje realizirajući aktivnosti koje smo si zacrtali programom rada Odvažno za Novsku. Novska je posljednjih godina veliko gradilište. Gotovo da nema naselja na području grada a da u njemu nismo nešto obnovili ili novo sagradili. Nastavljamo raditi na održivu razvoju grada ulaganjem u infrastrukturu vodeći računa o energetskoj učinkovitosti i digitalizaciji.

Prioritet je završetak kapitalnih investicija aglomeracije Novska, hotela Knopp  te Dnevnog centra za starije čije otvorenje očekujemo početkom listopada. Nakon aglomeracije slijede ulaganja u cestovnu infrastrukturu i uređenje pješačkih staza na području cijeloga grada.

Centar gaming industrije projekt je od posebnog interesa ne samo za Novsku, nego i za cijelu Hrvatsku. Stoga ćemo veliku pozornost posvetiti upravo realizaciji tog projekta. Također, nastavljamo s održavanjem komunalne infrastrukture. Osigurali smo novac za izradu projektne dokumentacije za digitalizaciju upravljanja sustavom javne rasvjete čime će se pridonijeti boljoj energetskoj učinkovitosti.

Stvaranjem pozitivne poduzetničke klime, otvaranjem novih poslovnih subjekata i novih radnih mjesta podižemo standard i kvalitetu života građana, a to će nam biti fokus i u idućim godinama.

Vidimo da se često u Novskoj potpisuju ugovori za kupoprodaju parcela u poduzetničkoj zoni, što znači da su investitori prepoznali Novsku kao privlačnu sredinu za poslovanje. Kakva  je situacija, ima li još interesa, stižu li novi i ima li mjesta za sve zainteresirane investitore u novljanskim zonama?

- Novska je poljoprivredni kraj, okružen bogatim šumama te nadaleko poznat po drvnoj industriji koja je i danas nositelj gospodarstva. Novska je grad s najvećim brojem obrta u Sisačko-moslavačkoj županiji. Do naglog povećanja došlo je 2018. 
godine kada smo uz mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva osigurali dodatna sredstva za poticanje samozapošljavanja. Tako danas poduzetnici početnici mogu dobiti do 120.000 kuna, a poduzetnici početnici u području gaminga mogu dobiti do 155.000 kuna.

Također, projektom Poduzetničkog inkubatora PISMO specijaliziranim za gaming industriju Novska je postala sjedište gaming 
industrije u Hrvatskoj. Više od 60 tvrtki djeluje u gaming sektoru. Taj je projekt privukao ljude iz cijele Hrvatske i zbog njega se u Novskoj traži stan više. Nismo mogli ni zamisliti da će iz cijele Hrvatske mladi dolaziti u Novsku da bi pohađali srednju školu. Od 
iduće školske godine kreće i treća generacija tehničara za razvoj videoigara, a Novska je dobila i učenički dom.

S ponosom možemo reći da je poduzetnička zona Zapad popunjena, ali i da sve češće stižu upiti za poduzetničku zonu Novska. 
Zona se prostire na 85 hektara, nalazi se tik uz autocestu A3 Zagreb - Lipovac, 45 minuta od Zagreba. Ima svu potrebnu komunalnu infrastrukturu, a investitorima smo osigurali i poticajnu cijenu kupnje zemljišta, ovisno o planiranom broju novih radnih mjesta. Čestice formiramo prema interesu i potrebama pojedinog investitora, a prve dvije godine oslobođeni su plaćanja komunalne naknade.

Samo u posljednjih mjesec dana potpisana su dva nova ugovora za kupoprodaju zemljišta, a u tijeku je i projektiranje Centra gaming industrije koji će se također nalaziti u poduzetničkoj zoni Novska.

Investitori na raspolaganju imaju naše Pučko otvoreno učilište za dodatne edukacije, obrazovanje ili prekvalifikacije, kao i Razvojnu agenciju NORA koja ih prati i pruža besplatne usluge savjetovanja i informiranja te pripreme dokumentacije za prijavu za fondove EU ili nacionalna sredstva.

Građevinska dozvola izdaje se u najkraćem mogućem roku, a gradske službe na raspolaganju su svakodnevno. Svaka investicija pruža nam novo zadovoljstvo jer jamči daljnji razvoj grada, stoga veliku pozornost posvećujemo svakom novom potencijalnom 
investitoru.

U Novskoj je održana i prva aktivnost u Hrvatskoj u povodu Europske godine mladih 2022., a za mlade se provodi i puno projekata i aktivnosti. Kako Novska nastoji zadržati mlade na svom području?

- Sve što radimo, radimo za ljude, starijima nastojimo osigurati podršku i usluge koje će im osigurati ugodniju starost, a mladima 
nastojimo osigurati egzistenciju i ugodniji život. Mladi su na prvome mjestu našeg programa. Velike napore uložili smo proteklih godina kako bismo upravo sadržajima za mlade i jačajući udruge mladih osigurali nova radna mjesta, stvorili bolje uvjete za mlade te ih aktivnije uključili u društveni život grada. Danas udruge mladih projektima financiranim europskim ili nacionalnim sredstvima obnavljaju javne prostore koji nisu bili u funkciji, udahnuli su im novi život, tako sada imamo Centar za ponovnu uporabu drveta, Centar za ruralni razvoj,  Inkubator društvenih inovacija, Centar za mlade i Volonterski  centar te Kulturni centar za mlade Jazavica koji je već ovo ljeto u Novsku doveo više od 200 mladih Europljana. Navedeni projekti ukupno su vrijedni oko 20 milijuna kuna, a time smo osigurali i 30 novih radnih mjesta.

Novska ima status grada prijatelja djece, ali i grada za mlade, a naši mladi jedni su od pokretača obilježavanja Europske godine mladih čime je Novska među gradovima s najviše organiziranih događanja za mlade.

Od 2017. do danas stavili smo u funkciju dva nova vrtića, a u planu je gradnja još jednoga. Naravno, tu su i poticajne demografske mjere koje Grad pruža pri rođenju djeteta. Ipak, najbolji poticaj za ostanak u malim gradovima poput Novske je sigurnost koju jamče radna mjesta i nove investicije.