Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
IZNIMNO VRIJEDAN PROSTOR

Najveća akvizicija u posljednjih 30 godina: Dubrovnik kupuje TUP!

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Grad postaje vlasnik 9000 četvornih metara prostora u Gružu te 17.000 m2 u Komolcu

Većinom glasova prisutnih vijećnika, uz tri suzdržana glasa, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika dalo je svoju suglasnost za kupnju društva TUP d.d. čime je odobrena najveća akvizicija Grada u posljednjih 30 godina, koja će znatno povećati gradsku imovinu.

Naime, posredstvom društva UTD Ragusa, Grad Dubrovnik postaje vlasnikom više od 9000 metara četvornih prostora na strateškoj poziciji u Gružu te 17.000 metara četvornih u Komolcu. Ova visokovrijedna imovina procijenjena je na 18,6 milijuna eura, odnosno gotovo 140 milijuna kuna.

Gradonačelnik Mato Franković na sjednici je istaknuo da je riječ o povijesnoj odluci te da je kupovina TUP-a najveća akvizicija Grada Dubrovnika u posljednjih 30 godina.

Strateška odluka

– Danas donosimo stratešku odluku važnu za budućnost naše djece i ovog grada – rekao je gradonačelnik, poručivši da se Grad više nikad ne smije dovesti u situaciju da rasprodaje imovinu nego da je stječe. Podsjetio je na dosadašnje uspjehe poput stjecanja vlasništva nad UTD Ragusom, preuzimanja većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik, kupnje Vile Čingrija i preuzimanja ljetnikovca Bunić Kaboga.

Nakon donesene odluke Gradskog vijeća, kojom je dana suglasnost društvu UTD Ragusa za sklapanje ugovora o kreditu, poslovna banka izvršila je uplatu za 97,5 % dioničkih udjela. Iznos od 10,201.000 eura isplaćen je malim dioničarima koji su cijeli svoj radni vijek proveli u TUP-u i ulagali u dionice te u konačnici odabrali upravo društvo UTD Ragusa za svog partnera, dok je Grad Dubrovnik strateškim promišljanjem osigurao da se visokovrijedni prostori zadrže u okviru gradskih nekretnina te samim time postanu imovina svih građana.

 

Prostor TUP-a u Gružu imat će više namjena. Od uredskih i skladišnih prostora, komercijalnih prostora kulturne namjene, društvenih prostora. Namjerava se putem EU fondova oživjeti navedeni prostor kako bi postao uistinu kulturni centar Gruža, mjesto susreta i druženja. Društvo TUP d.d. poslovat će prema komercijalnim načelima te se očekuje da poslovanje bude održivo.

Svi sadržaji koji se i sada pokazuju kao dodatna vrijednost Grada, ali istodobno i kao dodatna vrijednost samog prostora, imat će poseban cjenovni tretman. Svi ostali zakupoprimci plaćat će puni komercijalni najam. Ovo je šansa za sve kreativce i poticaj da naprave nešto novo što donosi dodatnu vrijednost i kao takvo će biti prepoznato u sklopu posebnih povoljnijih uvjeta najma.

Kulturna građa

Prostori u Komolcu, s druge strane, trebali bi riješiti dugogodišnji problem gradskih ustanova u kulturi kad je riječ o nedostatku deponija njihove građe, čime će se dodatno osloboditi dio prostora na užem dijelu grada. Iz Grada Dubrovnika poručuju da je činom kupnje TUP-a ova gradska uprava još je jednom potvrdila stratešku orijentiranost stjecanju vlasništva i očuvanju javnog prostora.

Nakon preuzimanja većinskog paketa dionica Luke Dubrovnik, uz realizaciju kupoprodaje dionica TUP-a, Grad će gospodariti iznimno vrijednim prostorom u kojem će se u skoroj budućnosti razviti cijeli niz dodatnih javnih sadržaja. Detaljna analiza koja je prethodila pokretanju kupoprodajnog postupka pokazala je financijsku opravdanost kupovine dioničkog društva.

Nakon što je 31. ožujka Grad Dubrovnik posredstvom društva UTD Ragusa ispunio svoju obvezu kupnje dionica, u skladu s Ugovorom o postupcima i načinu otkupa dionica TUP-a, UTD Ragusa preuzeo je i zadužnice koje su izdane kao jamstvo za navedenu uplatu.

Prostor za javne sadržaje

Kupnjom TUP-a Grad će gospodariti iznimno vrijednim prostorom u kojem će se u skoroj budućnosti razviti cijeli niz dodatnih javnih sadržaja. Detaljna analiza koja je prethodila pokretanju kupoprodajnog postupka pokazala je financijsku opravdanost kupovine dioničkog društva

Grad stekao vrijedne nekretnine

Nekretnine koje je Grad Dubrovnik, posredstvom UTD Raguse, stekao kupnjom TUP-a, nalaze se u:

– Solitudu, površine 750 m2,

– Knežici, površine 17300 m2,

– Gružu, površine 9400 m2

Sudjelovala i djeca Kroz slikovnicu učili o svojim osjećajima Projekt od 150.000 kn Vatrogasni dom dobio energetsku obnovu ”Zaželi i zaposli se!” Obrazuju žene za računalne operaterke