Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
U Đakovu počele izmjere

Nakon 100 godina od osnutka Kuševac dobiva svoju katastarsku općinu

Foto: Đakovo
– Sve je to bilo ili ivanovački ili viškovački “atar”, a između se počeo formirati Kuševac. S vremenom je prerastao u naselje.  Postoji granica naselja, ali ne i  katastarska općina – kaže gradonačelnik Marin Mandarić

U Kuševcu, prigradskom naselju Grada Đakova, nedavno je održana svečanost službenog otvaranja radova na katastarskoj izmjeri na području Grada Đakova za dijelove k. o. Ivanovci Đakovački i k. o. Viškovci – naselje Kuševac. Tako će nakon gotovo stotinu godina od osnutka Kuševac dobiti svoju katastarsku općinu.

Opsežan posao

Ugovor o javnoj nabavi usluga – Katastarska izmjera i izrada elaborata katastarske izmjere za područje više katastarskih općina, u kojem je riječ o obavljanju geodetsko-katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina u naselju Kuševac, sklopljen je 13. lipnja ove godine između Državne geodetske uprave, Osječko-baranjske županije i Grada Đakova u svojstvu naručitelja s jedne strane, te Instituta IGH d.d. u svojstvu izvršitelja radova s druge strane. Vrijednost usluge iznosi 460.351 kunu, od čega Grad Đakovo sufinancira 30 posto navedenog iznosa.

U ime Državne geodetske uprave svečanosti su nazočili načelnik Sektora za katastarske izmjere i infrastrukturu Ante Rupić, voditelj Službe katastarskih izmjera i izradbe katastarskih operata Mladen Pandža te voditelj Odjela za katastar nekretnina Đakovo Goran Sokolović. Na otvorenju je bio i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić u pratnji pročelnika Ureda gradonačelnika Miroslava Klepe, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanje Rogoz-Šola te drugih suradnika.

– Sve je to bilo ili ivanovački ili viškovački “atar”, a između se počeo formirati Kuševac. S vremenom je prerastao u naselje.  Postoji granica naselja, ali ne i njegova katastarska općina – kaže gradonačelnik Marin Mandarić.

Najviše 19 mjeseci

Nakon dobivanja vlastite katastarske općine slijedi opsežan i zahtjevan posao vezan za sređivanje zemljišnih knjiga, odnosno 
usklađivanje na terenu sa stvarnim stanjem. Prisutni su još bili, kao predstavnik Osječko-baranjske županije, pomoćnik pročelnice 
Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Josip Lovković, voditeljica zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Đakovu 
Sanja Glavašević, u ime izvođača radova voditelj geodetskog odjela Borna Gradečak i Vesna Kovač te predstavnici Vijeća mjesnog odbora Kuševac.

Postupkom katastarske izmjere, koji će trajati najviše devetnaest mjeseci, formirat će se nova katastarska općina Kuševac, a realizacijom predmetnog projekta nastavit će se uspješna provedba katastarskih izmjera na području Grada Đakova.  Otvaranje radova obilježeno je otkrivanjem ploče kojom je označeno radilište.