Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Grad kupio i susjednu zgradu, poklonit će je državi

Nakon konstrukcijske počinje i potpuna obnova zgrade bivšeg zatvora

storyeditor/2024-06-14/bbjelovar_a_zatvor_fo.jpg
Foto: Bjelovar POVIJESNA bjelovarska ljepotica u centru grada izuzetno je važna zgrada za grad Bjelovar, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak
Vrijednost radova je 1,951.579,20 eura, zgradu će u budućnosti koristiti Obiteljski centar Bjelovar i udruge s područja Grada Bjelovara, a postoje i još neke opcije

Nakon konstrukcijske obnove zgrade bivšeg zatvora, počinje i njezina potpuna obnova. Putem postupka javne nabave posao izvođača radova dobila je tvrtka Kvantum. Vrijednost radova iznosi 1,951.579,20 eura, a stručni nadzor tvrtke B projekt 15.724,95 eura. Rok za izvođenje radova je deset mjeseci od uvođenja u posao. Zgradu će u budućnosti koristiti Obiteljski centar Bjelovar i udruge s područja Grada Bjelovara, a postoje i još neke opcije.

Ruglo u centru

– Ovo je pretposljednja od onih zgrada koje su bile u cijelom setu konstrukcijskih obnova. Povijesna bjelovarska ljepotica, izuzetno važna zgrada za grad Bjelovar, a to je zgrada starog zatvora koja je bila ruglo u centru grada. Zgrada koja bi po svojoj povijesnoj važnosti trebala biti ljepotica, a to da sada nije bila. Uvjeren sam da će tvrtka koja je dobila posao doista je pretvoriti u bjelovarsku ljepoticu. Zgrada će biti namijenjena Obiteljskom centru Bjelovar, Tehnološkom parku Bjelovar, za javne namjene, vrlo vjerojatno i za udruge. Moramo još to osmisliti. Ona mora biti javne namjene – objasnio je gradonačelnik Dario Hrebak. Gradonačelnik je potvrdio da je Grad Bjelovar kupio i zgradu pokraj zgrade starog zatvora koju planiraju pokloniti.

– Kupili smo tu zgradu od stanara i vlasnici smo 1/1 i u ovom trenutku pregovaramo s Poreznom upravom Bjelovar da državi poklonimo tu zgradu, a oni je trebaju obnoviti. Unutra je ogroman prostor i parking. U razgovorima smo. Nekretnina treba ići na procjenu, nakon toga ćemo s tim ići na Gradsko vijeće i mi bismo to poklonili Ministarstvu financija. Razlog je jednostavan, a to je da ju treba obnoviti. Mi ne možemo sve sami obnavljati – potvrđuje Hrebak.

Mario Matjačić iz tvrtke Kvantum zahvalio je na povjerenju koje će, tvrdi, opravdati kroz kvalitetu i rokove. Ovo im nije prvi posao u Bjelovaru jer su već raditi Hotel Central, dogradnju dvorane i adaptaciju hotela te za Erste banku, a imaju ukupno zaposleno više od 300 ljudi. Glavni projektant je Igor Barberić, a tvrtka B projekt zadužena je za nadzor.

Modernija interpretacija

– Projektom je predviđeno da se komplet prednji dio zgrade obnovi sa završnim oblogama. Ići će kompletno strojarstvo i rasvjeta. Pozadinski dio ćemo dograđivati, bit će dizalo i stubište do sve tri etaže. Bit će modernija interpretacija. Grijanje će biti dizalicama topline, rasvjeta će biti LED te solarna elektrana ugrađena i punionica za električna vozila. Dvorište će biti uređeno, kao i parkirališna mjesta – pojašnjava Igor Barberić.

storyeditor/2024-06-17/DSC_9437.JPG Sportske igre hrvatskih branitelja u Topuskom U natjecanjima sudjelovali predstavnici 23 udruge storyeditor/2024-06-17/JaskaA2.jpg Najbolji na međunarodnom natjecanju Jaskanski vatrogasci idu na Svjetsko prvenstvo u Miamiju storyeditor/2024-06-14/448213106_1020784726575916_8641553847568877229_n.jpg Dodjelom šampionskih titula Dunava otvoren ovogodišnji Vinatlon Komisija je imala težak zadatak, izabrati najbolja vina među 99 uzoraka