Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak 2234 pregleda
Industrijska baština

Nakon obnove riječni brod Biokovo postaje putničko pristanište

Brod Biokovo uplovio u putničko pristanište u Sisku
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ovaj najpoznatiji brod nekad ponosne sisačke riječne flote ujedno je i dio projekta "Info centar industrijske baštine – Holandska kuća" vrijednog 26 milijuna kuna i bit će otvoren građanima po završetku radova na opremanju i nakon postavljanja mosta između broda i riječne obale

Nakon obnove u sisačkom Brodocentru, jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, jedan od najistaknutijih riječnih brodova ikada proizvedenih u Sisku Biokovo  doplovio je na svoje konačno odredište - lijevu obalu rijeke Kupe u samom središtu Siska gdje će od sada imati funkciju javnog putničkog pristaništa.

Ovaj najpoznatiji brod nekad ponosne sisačke riječne flote ujedno je i dio  projekta "Info centar industrijske baštine – Holandska kuća" vrijednog 26 milijuna kuna i bit će otvoren građanima po završetku radova na opremanju i nakon postavljanja mosta između broda i riječne obale. U sklopu tog projekta uredit će se unutar broda izložbeni prostor u kojem će se prezentirati bogata povijest riječne plovidbe u Sisku. Brod Bikovo nakon preuređenja imat će i prostor za kafić i suvenirnicu te će samo plovilo, i muzejski postav unutar njega, biti i sastavni dio prezentacije industrijske baštine grada Siska.

Brod Biokovo je porinut u more 1960. godine u brodogradilištu u Piranu te je Jadranskim, Sredozemnim, Egejskim i Crnim morem i Dunavom doplovio u Sisak iste godine. Na tom je putu bio i prvi brod koji je svojim motorima samostalno prošao Đerdap, jednu od najtežih dijelova riječne dunavske rute. Od tada je pa sve do kraja osamdesetih godina 20. stoljeća redovito prometovao europskim rijekama. Prijetila mu je propast, pa ga je Lučka uprava Sisak u suradnji s konzervatorima odlučila kupiti i prenamijeniti u pristanište.