Izbornik
Naslovnica Gradovi
Grad od stanara preuzeo troškove izrade elaborata

Napreduje konstrukcijska obnova na Trgu žrtava fašizma

RADOVI na svim zgradama na zaprešićkom trgu odnose se isključivo na konstrukcijsku obnovu
1/4
Foto: Zaprešić
Ukupno su za sve četiri zgrade dodijeljena sredstva pomoći u iznosu od 3,152.000 eura, a u međuvremenu su i stanari na broju 14 odlučili krenuti u konstrukcijsku obnovu i prikupili potpise za ponude

Nakon prilično dugotrajne i zahtjevne procedure, napreduje obnova stambenih zgrada na Trgu žrtava fašizma u Zaprešiću oštećenih u potresu, izvijestio je Grad Zaprešić.

Kako bi se ubrzala procedura koja je prethodila samoj obnovi, Grad je, podsjećaju, preuzeo od stanara troškove izrade elaborata ocjene postojećeg stanja konstrukcije i projekata obnove, a u gradskom proračunu, već treću godinu zaredom, osigurana su sredstva za nastavak sufinanciranja smještaja iseljenim stanarima do konačnog povratka domovima, koji je, čini se, sve bliže.

Slijedi energetska obnova
Obnova je, pojašnjavaju, prvo počela na broju 17, gdje su završene otprilike dvije trećine radova. Srušeno je stubište, izvode se nove instalacije, a zatim slijedi betoniranje novog stubišta. U tijeku su radovi i na broju 13 gdje je skinuta žbuka na stubištu te svim stanovima, izvode se instalacije u kupaonicama te sustav FRCM, odnosno ojačanje zidane konstrukcije. Na brojevima 15 i 16 počeli su pripremni radovi, a na 2 i 3 će obnova krenuti u listopadu. Ukupno su za sve četiri zgrade dodijeljena sredstva pomoći u iznosu od 3,152.000 eura, a u međuvremenu su i stanari na broju 14 odlučili krenuti u konstrukcijsku obnovu te prikupili potpise za prihvaćanje ponude za izradu projekta. U suradnji s Gradskim stambenim komunalnim gospodarstvom (GSKG) kao upraviteljem, prikupljaju potrebnu dokumentaciju te se očekuje da će im do kraja godine na račun pričuve biti isplaćena sredstva pomoći Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Radovi na svim ovim zgradama se odnose isključivo na konstrukcijsku obnovu, no iz GSKG-a ističu da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo natječaje i za energetsku obnovu zgrada koje su u konstrukcijskoj obnovi, a koju će sufinancirati iznosom od 80 posto. Krešimir Tuđman iz zaprešićke ispostave GSKG-a poručio je kako je dokumentacija potrebna za prijavu stambenih zgrada na Trgu žrtava fašizma na natječaj spremna.

– Energetska obnova uključuje radove sanacije krovišta, zamjene stolarije i postavljanja nove fasade, pa uz to što će biti konstrukcijski ojačane i sigurnije, vjerujemo da će ove zgrade zasjati u potpuno novom ruhu – kazao je Krešimir Tuđman.

Zgrade javne namjene
Počeli su i pripremni radovi obnove zgrade javne namjene na Trgu žrtava fašizma u kojoj su bili smješteni sud, gruntovnica i katastar, a koja je teško stradala u petrinjskom potresu. Obnovu u potpunosti, iznosom od 4,34 milijuna eura, financira Zagrebačka županija, koja je u toj zgradi imala i urede svoje ispostave. Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije, za što je kroz decentralizirana sredstva države osigurano nešto više od 21 milijun eura. Najveći dio tih sredstava, oko 7,5 milijuna eura, dodijeljeno je upravo Zaprešiću, s obzirom na to da su ovdje nastale i najveće štete nakon potresa. Podsjećamo da se iz istog izvora financira i cjelovita obnova Pučkog otvorenog učilišta vrijedna 3,1 milijun eura, a radovi obuhvaćaju statičko pojačanje konstrukcije, rekonstrukciju svih instalacija i sanaciju vanjske ovojnice s ciljem povećanja energetske učinkovitosti.

– Obnova obiju zgrada izrazito je važna za Grad Zaprešić i za naše stanovnike. Teško smo našli privremene adekvatne lokacije za izmještanje službi i svi jedva čekamo da ih ponovno okupimo na jednom mjestu te tako olakšamo život našim građanima koji koriste njihove usluge – rekao je gradonačelnik Željko Turk.

PRIMOPREDAJI vozila ispred bolnice u Gornjoj Bistri nazočio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je zahvalio Sarinim roditeljima i Udruzi na donaciji Jedina ustanova u Hrvatskoj koja se trenutno brine za 95 teško oboljele djece Vrijedna donacija Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi GRADONAČELNIK je govorio i o demografskim mjerama i socijalnoj politici Grada kojima se nastoji olakšati život svim građanima Obilježavanje Dana grada Poticanje investicija jedan je od prioriteta Grada Slatine VATROGASNA društva i grad Jastrebarsko izuzetno su ponosni na svoju vatrogasnu mladež Uspjeh među 106 natjecateljskih odjeljenja u Novalji na otoku Pagu Vatrogasci Gornjeg Desinca i Petrovine na državnom natjecanju mladeži