Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Projekt "Mogu ja, možeš i ti!", izobrazno-informativne aktivnosti o gospodarenju otpadom

Navika odvojenog prikupljanja otpada stvara se u djetinjstvu

storyeditor/2024-07-12/bj_b_mogu_ja_mozes_ti.jpg
Foto: Bjelovar EDUKACIJA kao važan segment cjelovitog sustava gospodarenja otpadom zaslužuje i treba konstantnu aktivnost u svim sferama društva

Upravni odjel za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grada Bjelovara proveo je projekt "Mogu ja, možeš i ti!" Radi se o izobrazno-informativnim aktivnostima o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 12.990 eura. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Edukacija kao važan segment cjelovitog sustava gospodarenja otpadom zaslužuje i treba konstantnu aktivnost u svim sferama društva.

– Djelovanje preko javnih glasila, izrada letaka s informacijama o potrebi odvojenog prikupljanja, mjestima i mogućnostima odlaganja, obavijesti o pozitivnim efektima, mjere su koje sigurno imaju pozitivan predznak i povećavaju efekte odvojenog prikupljanja otpada. Poznata je činjenica da navike stvorene u djetinjstvu ostaju za čitav život. Zato je iznimno važno već u najranijoj dobi djeteta stvoriti naviku da odvojeno skupljanje otpada postane način funkcioniranja – poručuju organizatori te dodaju da su ciljana skupina ovog projekta bila djeca nižih razreda osnovnih škola, koja nisu sklona korištenju letaka i glasila, pa su se kroz predmetni projekt koristili kanali prilagođeni djeci i mladima – društvene mreže i nove metode poučavanja.

Osim navedenog, organizatori ističu da su u provedbi projekta sudjelovali učenici nižih razreda I. i III. Osnovne škole Bjelovar, kojima ovim putem zahvaljuju, kao i ravnateljicama navedenih škola.

U sklopu projekta, kao zahvala za sudjelovanje, podijeljeni su promotivni paketi čija je izrada također bila sastavni dio projekta. Izrađena su četiri kratka edukativna animirana filma za svaku vrstu otpada zasebno i to za papir, staklo, biootpad i plastiku te video za društvene mreže. 

 

Raspisan natječaj Stipendije za učenike poljoprivrede storyeditor/2024-07-12/CAZMA_CIKLO_a2.jpeg Trasiranje novih ruta Unapređuju cikloturizam, stavljaju dodatne oznake za gravel stazu storyeditor/2024-07-12/Gradiliste_dom_za_starije.jpg Investicija gradnje Centra s opremanjem iznosi 21,1 milijun eura Počela gradnja Centra za starije osobe Dubrovnik