Izbornik
Naslovnica Gradovi
Volonteri su spremni

Nema prostora ni novca: siromašni Slavonski Brod nema socijalni dućan

Socijalni dućan
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Socijalna trgovina može se otvoriti bez problema. Dovoljno je da netko pokuca na vrata Caritasa i zatraži kamion hrane, kaže fra Josip

Iako je Brodsko-posavska županija jedna od najsiromašnijih, u Slavonskom Brodu još uvijek nema socijalne trgovine. Mjesto na kojem bi se siromašni mogli besplatno opskrbiti prehrambenim i higijenskim potrepštinama za mnoge od njih bio spas.

– Socijalna trgovina može se otvoriti bez problema. Dovoljno je da netko pokuca na vrata Caritasa i zatraži kamion hrane – kaže franjevac Josip Soldo. U brodskom Volonterskom centru još prije dvije godine pokrenuli su inicijativu za otvaranje socijalne trgovine, ali nikada je nisu realizirali. Zapelo je s nedostatkom prostora i novca. Unatoč tome, od ideje nisu odustali.

– Spremni smo pronaći volontere koji će dijeliti hranu. Neka nam samo daju prostor i plate režije – kaže voditelj centra Dalibor Vašarević.

U Gradskoj upravi ističu kako već provode brojne programe namijenjene najugroženijim obiteljima. Za mjere socijalne skrbi u prvih 6 mjeseci ove godine izdvojeno je 3,5 milijuna kuna.

– S udrugama koje se bave socijalnim temama trebalo bi vidjeti je li moguće ponovno pokrenuti takav projekt – kaže zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić.