Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Ljeto u Samoboru je u punom jeku

Nezaboravno ljeto za male Samoborce na osam radionica

Foto: Edin Tuzlak
Svi su programi u parku ispred Gradskog muzeja besplatni, a klinci mogu na jedan dan postati kraljevi, arheolozi, numizmatičari, tkalci...

Sunce prži, grad je pust, ne znate kamo s klincima? Ljeto u Samoboru i dalje traje! Do kraja kolovoza u parku ispred muzeja održavaju se dječje edukativno-kreativne radionice. Najmlađi Samoborci imat će priliku upoznati poznate povijesne ličnosti Samobora, ponovo oživjeti svima nam dragi vlak Samoborček, okušati se u  ulozi kralja barem na jedan dan, postati mali arheolozi, naučiti nešto o numizmatici, saznati kako su se djeca nekada igrala te pokušati sami nešto istkati pomoću štapića. A sve su radionice besplatne!

Samoborček, lepeze...

Cilj radionice “Postani kralj na jedan dan” je upoznati djecu s nekima od glavnih kraljevskih privilegija kao što su pravo na vlastiti 
pečat i izdavanje povelja. Djeci će se predstaviti kralj Bela IV., koji je 1242. godine izdao povelju  kojom je Samobor postao slobodnim kraljevskim gradom. Djeca će dobiti zadatak da se užive u ulogu kralja ili kraljice koji vlada današnjim gradom Samoborom te da sastave vlastitu kraljevsku povelju koju će potom zapečatiti personaliziranim pečatom od fimo-mase.

Na radionici lepeza poznatih Samoboraca upoznat će se s poznatim Samoborcima i osobama koje su živjele i stvarale u Samoboru kao što su Ivica Sudnik, Mirko Kleščić, Milan Lang, Bogumil Toni, Stanko Vraz i Ljubica Cantilly. Uz to će dobiti zadatak izraditi vlastitu lepezu uz pomoć drvenih štapića i papira.

Na radionici “Samoborček, mali norček”, djecu će se upoznati s prijevoznim sredstvima koje su stari Samoborci koristili  i razvojem prometa u Samoboru, ponajprije s važnošću koju je imala gradnja željeznice. Djecu će se uputiti na film “Tko pjeva zlo ne misli” gdje se pojavljuje vlak Samoborček, a imat će i priliku izraditi maketu Samoborčeka.

Cilj radionice “Volim vse kaj vole mladi” je upoznavanje djece sa samoborskim kajkavskim govorom. Djecu će se upoznati s književnicima i prevoditeljima koji su djelovali u Samoboru, s naglaskom na Josipa Milakovića i Bogumila Tonija koji su pokretali 
časopise i književne listove.

Mistični keltski novac

Na radionici “Mali numizmatičari” djeca će se upoznati s jednim od značajnijih arheoloških nalaza samoborskog kraja, keltskim novcem – samoborcem. Osim samoborca, imat će priliku vidjeti i rimski novac izložen u sklopu arheološke zbirke te naučiti što 
je to numizmatika, što je avers, a što revers, od kojih se materijala izrađivao keltski i rimski novac, što se na novcu prikazivalo i kakvu je ulogu imao u životu ljudi toga vremena.

Radionica “Priča o igračkama” upoznat će najmlađe Samoborce s tradicijskim dječjim  igračkama i postupcima njihove izrade, a imat će i priliku vidjeti kakvim su se igračkama igrali njihovi djedovi i bake zahvaljujući primjercima iz Etnografske zbirke. Zadatak sudionika bit će izraditi lutku koristeći pritom drvenu kuhaču, tkaninu, vunu i flomastere.

“Malci tkalci” naučit će na koji se način izrađivala samoborska narodna nošnja, dok će “mali arheolozi” naučiti što je to arheologija, a unutar pješčanika (sonde) stavit će se oznake kvadranata. Svako dijete dobit će zadatak istraživati unutar jednog kvadranta. Pronađene arheološke nalaze trebat će pregledati, očistiti te ih nacrtati i podatke o njima upisati u svoj mali arheološki dnevnik.