Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica 756 pregleda
Energetska obnova u županiji

Nove fasade zagrijat će stanove 3700 Velikogoričana

Velika Gorica obnova zgrada
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Ministar L. Kuščević pohvalio je Veliku Goricu jer je najviše od svih gradova, s čak 20 projekata, aplicirala za projekt energetske obnove

Jeftiniji računi za grijanje, osobito u zimskim mjesecima, svima su prioritet, a za 150 stanara najvećeg velikogoričkog nebodera na Trgu maršala Tita 9 uskoro bi se mogli i obistiniti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) sufinancirao je projekt energetske obnove njihove zgrade.

Zamjena vanjske stolarije i oblaganje fasade ovojnicom s kamenom vunom trebala bi im donijeti uštede i do 40 posto. U srijedu ih je posjetio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, kako bi vidio kako napreduju radovi na projektu vrijednom 3,6 milijuna kuna.

– Nemamo prigovora, sada su nam računi za grijanje i po 1000 kuna, a nadamo se da će se to sada promijeniti – rekao je Petar Bartolić, predstavnik stanara.

Velikogoričani su dosad energetski obnovili četiri višestambene zgrade, a ove godine planiraju još njih 16. U energetskoj učinkovitosti prvi su u Zagrebačkoj županiji.

Uštede i očuvanje okoliša

– Želja nam je da budemo vodeći grad na energetskoj karti Hrvatske – kazao je Tomislav Landeka, direktor Gradskog stambenog gospodarstva (GSG) Velika Gorica.

Mjere energetske obnove, osim zamjenom vanjske stolarije i toplinskom zaštitom ovojnice krova, stropa i poda, provodi se i ugradnjom kondenzacijskog plinskog kotla te ugradnjom sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, primjerice sunčanih kolektora.

– Energetska učinkovitost danas je globalni trend koji smo i mi na vrijeme prepoznali. Osim ušteda, doprinosi i smanjenju emisije stakleničkih plinova i globalnog zatopljenja – kazao je ministar Kuščević te dodao da je u fondu za sufinanciranje takvih projekata predviđeno milijardu eura.

Osim višestambenih zgrada, novac za energetsku obnovu namijenjen je i za odgojno-obrazovne ustanove, a uskoro i za obiteljske kuće.

– Od sufinanciranih 430 zgrada, njih je 8 locirano u Zagrebačkoj županiji te 52 u Gradu Zagrebu. Riječ je o projektima vrijednima više od 84,4 milijuna kuna, kojima je odobreno sufinanciranje iznosilo 31,7 milijuna kuna – kazali su iz FZOEU-a.

Program energetske obnove dosad se sufinancirao iz nacionalnih sredstava, a sada se novac za tu namjenu uspio povući iz europskih fondova. Na natječaj koji je baš završio javilo se 27 zgrada s područja Zagrebačke županije i 79 iz Zagreba.

Konačna odluka na ljeto

Dobra je vijest da će vjerojatno biti novca za sufinanciranje energetske obnove svih zgrada s područja Županije. Tako barem zasad tvrde iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Na natječaj su se javili suvlasnici zgrada iz Velike Gorice, Vrbovca, Zaprešića, Jastrebarskog i Gradeca. Prijavljeni projekti na području Županije vrijedni su 88,5 milijuna kuna, a na razini Zagreba 189,5 milijuna kuna.

Za te je projekte zatraženo gotovo 119 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Konačna odluka o tome očekuje se na ljeto, nakon što Služba u FZOEU-u, koju je akreditirala Europska komisija, da zeleno svijetlo.