Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Uređaj će također omogućiti izdvajanje dušika i fosfora

Novi pogon za pročišćavanje voda: Ovo je važan projekt za budućnost

storyeditor/2024-10-11/bj_korenovo_fo_3.jpg
1/3
Foto: Bjelovar Novi uređaj moći će opslužiti 47 tisuća ekvivalent stanovnika, što znači da će imati rezervu za povećanje broja stanovnika te omogućiti priključenje naselja koja još nisu dobila kanalizaciju – objasnio je Ivančić
Novi uređaj zamijenit će stari sustav iz 1980-ih godina, a kada se projekt dovrši, stari će se objekti ukloniti i sve će biti vraćeno u prvobitno stanje – naglasio je Hrebak te istaknuo da projekt teče prema planu i da nema znatnijih prepreka koje bi ometale završetak radova

U naselju Veliko Korenovo, smještenom dva kilometra od Bjelovara, već više od četiri desetljeća radi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, izgrađen još 1980. godine. Iako je dosadašnji sustav služio svojoj svrsi, potrebe za modernizacijom, uz europske standarde zaštite okoliša, postale su neizbježne. Tako je u lipnju 2022. godine potpisan ugovor s izvođačem radova, tvrtkom RIKO d.o.o. iz Ljubljane, o rekonstrukciji i nadogradnji uređaja unutar šireg projekta aglomeracije Bjelovar. Ovaj projekt, čija je ukupna vrijednost oko 16 milijuna eura, sufinanciran je iz europskih fondova te je strateška investicija u infrastrukturi grada.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak izrazio je zadovoljstvo napretkom projekta, ističući njegovu važnost za grad i njegove stanovnike.

Dio susjedne općine

– Dobili smo sredstva od Hrvatskih voda i Europskog fonda unutar projekta aglomeracije za realizaciju ovog iznimno važnog projekta. To je završni stupanj pročišćavanja otpadnih voda koji će omogućiti građanima Bjelovara jedan od najmodernijih sustava na području vodoopskrbe. Novi uređaj zamijenit će stari sustav iz 1980-ih godina, a kada se projekt dovrši, stari će se objekti ukloniti i sve će biti vraćeno u prvobitno stanje – naglasio je Hrebak. Gradonačelnik je također istaknuo da projekt teče prema planu i da nema znatnijih prepreka koje bi ometale završetak radova.

– Radovi napreduju zadovoljavajućom dinamikom i vjerujemo da ćemo uspjeti dovršiti projekt na vrijeme. Za sada nema većih problema, što je dobar pokazatelj da se stvari kreću u pravom smjeru – dodao je gradonačelnik Hrebak.

Jedan od ključnih stručnjaka na projektu, Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga, dao je detaljniji uvid u tehničke aspekte modernizacije sustava.

– Ovaj projekt obuhvaća novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, jer je stari uređaj, iako je besprijekorno radio, sada pri kraju svog vijeka trajanja. Nadogradnjom ne samo da zamjenjujemo stari sustav, nego udovoljavamo i EU direktivama o zaštiti okoliša i voda. Novi uređaj moći će opslužiti 47 tisuća ekvivalent stanovnika, što znači da će imati rezervu za povećanje broja stanovnika te omogućiti priključenje naselja koja još nisu dobila kanalizaciju – objasnio je Ivančić. Ovaj kapacitet neće služiti samo Bjelovaru, već će pokriti i dio susjedne općine Rovišće te potrebe lokalnog gospodarstva, čime se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj cijelog područja.

– Osim što će novi uređaj imati mogućnost pročišćavanja otpadnih voda na najvišem standardu, on će također omogućiti izdvajanje dušika i fosfora, što je dodatni doprinos zaštiti okoliša – dodao je Ivančić.

Ugovor za rekonstrukciju obuhvaća tri ključna segmenta – izgradnju garaže, tlačnog cjevovoda i samog uređaja za pročišćavanje. Prema riječima Ivančića, radovi na garaži i tlačnom cjevovodu su pri kraju, dok su radovi na uređaju u punom zamahu.

Nadogradnjom udovoljavamo i EU direktivama o zaštiti okoliša i voda
Foto: Bjelovar Nadogradnjom udovoljavamo i EU direktivama o zaštiti okoliša i voda

– U tijeku je i rekonstrukcija upravne zgrade i ulazne građevine, a sve je to dio šireg projekta koji obuhvaća sve segmente modernizacije sustava – istaknuo je Ivančić.

Očekuje se da će građevinski radovi biti dovršeni do svibnja 2026. godine. Nakon toga slijedi godina dana probnog rada tijekom kojeg će izvođači voditi uređaj kako bi se dokazalo da svi parametri zadovoljavaju tražene standarde. Na kraju će se dobiti puno kvalitetnije pročišćavanje otpadnih voda, što znači da će sustavi zadovoljiti najviše ekološke standarde. Osim trenutnog projekta, Ivančić je najavio i sljedeću fazu aglomeracije Bjelovar, koja uključuje proširenje sustava odvodnje na rubne dijelove grada i okolna naselja.

Plan modernizacije

– Projektiranje je u završnoj fazi, a obuhvatit će sustav odvodnje prema jugozapadnim dijelovima grada, kao i sva rubna naselja koja u ovoj fazi nisu dobila kanalizaciju. To je nastavak našeg dugoročnog plana modernizacije i širenja infrastrukture – objasnio je Ivančić.

Projekt aglomeracije Bjelovar jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata u gradu, a njegovo uspješno dovršenje donijet će brojne prednosti za lokalno stanovništvo. Osim očuvanja okoliša i usklađivanja sa strogim europskim normama, novi sustav omogućit će i dugoročno planiranje razvoja grada, povećavajući kapacitete za buduće potrebe stanovništva i gospodarstva. Uz europsku potporu i kvalitetno vođenje projekta, Bjelovar je na dobrom putu da postane primjer moderne komunalne infrastrukture, čime će podići standard života svojih građana i osigurati održivi razvoj za buduće generacije.

storyeditor/2024-10-11/20241004_120949-scaled.jpg Više od tri milijuna eura Ugovori Županiji i Centru za poduzetništvo storyeditor/2024-10-11/osijek_b.jpg Ivan Radić na 22. Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu "Iako je Osijek hrvatski rekorder po povučenim EU sredstvima, ne stajemo" storyeditor/2024-10-11/cazma_vrtic_fo_2.jpg Ovaj novi prostor prilagođen je za dvije jasličke skupine Širi kapaciteti vrtića Pčelica: Više mjesta za najmlađe i bolji uvjeti