Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
projekt RoboTech

Novi program: osnovnoškolcima stiže priručnik iz robotike

Priručnik za robotiku
Foto: Grad Koprivnica
Priručnik sadrži sedam cjelina i na korištenje će ga dobiti svi učenici i učitelji koji sudjeluju u projektu

U Osnovnoj školi Braća Radić Koprivnica predstavljen je priručnik za izvođenje izvannastavnog predmeta robotike. Riječ je o aktivnostima u sklopu projekta RoboTech koji se provodi u sklopu Interreg V-A prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska.

Cilj projekta je uvođenje robotike kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole, stjecanje novog teoretskog i praktičnog znanja putem stručnih edukacija i korištenja novih tehnologija odnosno robotičkih setova te upoznavanje s novim metodama učenja u području programiranja i robotike. Projektne aktivnosti usmjerene su na učitelje i učenike osnovnih škola prekograničnih partnera, a jedna od aktivnosti je i izrada modula (priručnika) iz robotike.

– Uvjeren sam da će ovaj priručnik s vježbama iz robotike svoje mjesto osim u koprivničkim osnovnim školama, pronaći i u ostalim osnovnim školama u Hrvatskoj. Robotika zauzima značajno mjesto u novim industrijskim i gospodarskim iskoracima i upravo u Koprivnici možemo napraviti taj novi iskorak u novim znanjima, tehnologijama i inovacijama zahvaljujući projektu RoboTech. Ponosan sam jer imamo kvalitetan kadar koji je osmislio i implementira cjelokupni program – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Foto: Grad Koprivnica

Autor priručnika je Ivica Kolarić koji je ujedno i jedan od edukatora robotike na projektu. Priručnik je napravljen na 120 stranica i tiskan na dva jezika – hrvatskom i mađarskom. Grafičku pripremu napravila je tvrtka Superprint iz Koprivnice. Priručnik sadrži sedam cjelina i na korištenje će ga dobiti svi učenici i učitelji koji sudjeluju u projektu. Uz priručnik škole su dobile i vrijednu robotičku opremu i to svaka škola po pet robotičkih setova te laptope.

– Trenutno se provode edukacije učitelja, a uskoro počinju edukacije učenika. U gradu Koprivnici u projekt je uključeno deset nastavnika i 45 učenika– objasnio je Bojan Solomun, koordinator projekta RoboTech.

Projektne aktivnosti provode se na području Koprivničko-križevačke županije i Zala županije (Mađarska). Glavni korisnik projekta je Grad Koprivnica, a projektni partner je Klebelsberg – Centar za upravljanje institucijama javnog obrazovanja. Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1,64 milijuna kuna, a budžet Grada Koprivnice iznosi oko 870 tisuća kuna, priopćili su iz Grada Koprivnice.