Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Ušteda za oko tri milijuna kuna

Novo smanjenje cijene za vodne usluge

voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/Ilustracija
Naknada za zaštitu voda smanjuje se s dosadašnjih 1,35 kuna po m3 na 0,95 kuna po m3  isporučene, odvedene i pročišćene vode

Zaprešićani su ovih dana dobili umanjene račune za vodne usluge. Iz Grada kažu da je ovo već drugo smanjenje cijene vodnih usluga u ovoj godini. Prvo je bilo u siječnju kada je naknada za razvoj smanjena s 2,00 kn na 0,69 kn po m3 za fizičke i s 3,00 kn na 2,11 kn po m3 za poslovne korisnike. Smanjenje cijene vodne usluge uslijedilo je nakon što je nadležnost nad pročistačem preuzeo Grad Zaprešić, čime je omogućeno kvalitetno i racionalno upravljanjem resursima. Nakon smanjene naknade za razvoj, odnosno, pročišćavanje, novo smanjenje cijene vodnih usluga odnosi se na naknadu za zaštitu voda.

Hrvatske vode izdale su u veljači rješenje kojim se primjenjuje korekcija pri obračunu naknade za zaštitu voda za korisnike vodnih usluga koji su priključeni na sustav javne odvodnje s centralnim uređajem za pročišćavanje  otpadnih voda. Temeljem analitičkih izvješća vanjskog ovlaštenog laboratorija o radu CUPOV-a (Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda) utvrđeno je da se postigao I. stupanj pročišćavanja te se tako, sukladno propisima, umanjuje iznos naknade za zaštitu voda na području gdje se postiže zahtijevani učinak pročišćavanja otpadnih voda.

Građanima Zaprešića se time naknada za zaštitu voda smanjuje s dosadašnjih 1,35 kuna po m3 na 0,95 kuna po m3  isporučene, odvedene i pročišćene vode. Smanjenje je vidljivo na računima koji su korisnici zaprimili u travnju, za potrošnju vode u mjesecu ožujku.

Smanjenjem naknade za razvoj pročišćavanja te naknade za zaštitu voda, na konkretnom primjeru, kod prosječne potrošnje vode od 15m3 smanjuje se cijena sa 279 kn na 253 kn, odnosno, za 26 kn. Na godišnjoj razini će tako građani Zaprešića uštedjeti oko 3 milijuna kuna, što potvrđuje ispravnost odluke o raskidanju koncesionarskog ugovora o pročistaču.