Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Geoportal Grada Jastrebarskog s obiljem korisnih informacija otvoren je za javnost

Novosel: Ovo je pravi primjer kako se Gradska uprava otvara građanima

1/2
Foto: Grad Jastrebarsko
Građani mogu interaktivno sudjelovati u radu Gradske uprave kroz davanje prijedloga i primjedbi o komunalnoj infrastrukturi

Prikaz prostornih podataka i planova, podaci o komunalnoj infrastrukturi, pregled investicija i kako će one izgledati u prostoru... Neograničene su mogućnosti pregleda baze podataka na Geoportalu Grada Jastrebarskog koji je otvoren za javnost.

Gradske službe koriste ga već šest godina, a iz godine u godinu sustav se nadograđivao, da bi sad bio dostupan i svim zainteresiranima koji žele brz, transparentan i korisnički orijentiran prikaz podataka kojima upravlja Grad.

Za građane i investitore

Uz navedeno, preko Geoportala građani mogu interaktivno sudjelovati u radu Gradske uprave davanjem prijedloga i primjedbi vezano uz komunalnu infrastrukturu i izmjene prostornih planova, omogućen im je uvid u stanje komunalne naknade te davanje prijedloga za izmjenu i drugo.

– Transparentnost i otvorenost svake gradske uprave pokazatelj je koliko je nama koji upravljamo takvim sustavom važno da građanima sve informacije budu lako dostupne. Uspostavom i kontinuiranom nadogradnjom javnog webGIS portala, a vodeći se vizijom pametnog grada i najsuvremenijim informatičkim rješenjima, nastojimo vam omogućiti tražene informacije na jednom mjestu, u bilo kojem trenutku i u najkraćem mogućem roku u svega nekoliko klikova. Ovaj portal namijenjen je svim našim sugrađanima, ali i potencijalnim investitorima, jer omogućuje jednostavan i brz pristup informacijama o pravilima korištenog prostora i važećim prostornim planovima na administrativnom području Grada Jastrebarskog – navodi gradonačelnik Zvonimir Novosel u letku koji su građani dobili s računima za komunalnu naknadu. 

Gradonačelnik ističe da ne može zamisliti upravljanje gradom  bez Geoportala. Još 2015. Grad je uveo moderan sustav cjelokupnog procesa održavanja nerazvrstanih cesta putem online sustava. Omogućeno je komuniciranje više službi istodobno uz cjelokupnu kontrolu troškova.

Foto: PIXSELL

Intervencije s terena rješavaju se u izrazito kratkom roku te je znatno lakše odrediti prioritete u izvođenju radova, čime se znatno 
povećala efikasnost usluge prema građanima. Uspostavljen je također i javni WebGIS Gospodarske zone Jalševac, kako bi svi zainteresirani poduzetnici i investitori na jednostavan način mogli pristupiti određenim podacima, na primjer dobiti uvid u uvjete 
građenja u gospodarskoj zoni, slobodne lokacije u vlasništvu grada i tome slično.

WebGIS sustav Grada nadograđen je još s nekoliko korisnih modula, pa je tako, na primjer, uveden Registar nekretnina s ciljem obuhvaćanja cjelokupne imovine u vlasništvu Grada na jednom mjestu.

Vrlo važan modul je i modul „Investicije“ koji omogućuje upravljanje i pristup svim investicijskim projektima na području Grada. Uz ostalo, modulom za vođenje podataka o dokumentima prostornog planiranja uspostavljena je baza prostornih planova koju je moguće pregledati i preklapati s različitim podlogama.

– Mogućnosti su danas neograničene, samo nebo je granica – kaže gradonačelnik Novosel.

Geoportalu se može pristupiti anonimno, zatim registracijom korisnika koja omogućuje i interakciju s Gradskom upravom, kao i preko usluge e-Građani. Nije potrebno instalirati aplikaciju, dovoljan je internetski preglednik na računalu, mobitelu ili tabletu. Vrlo jednostavan je za korištenje, nudi jako puno podataka, a korisnik može brzo pronaći željene informacije.

Kuda ide vodovod

Tako se može provjeriti kud prolazi vodovod, gdje je koji šaht, a projektanti koji projektiraju kuće ili poslovne objekte i trebaju katastar vodova u nekoliko klikova mogu do tih i drugih podataka. Gradonačelnik Novosel ističe da je to razina transparentnosti kod koje je sve vidljivo, i u Hrvatskoj nema puno gradova s tom razinom transparentnosti.

Jastrebarsko je ispred mnogih većih gradova, a u dostupnosti nekih podataka prvi je u Hrvatskoj. Poziva građane da koriste Geoportal.

– Ovo je pravi primjer kako se Gradska uprava otvara građanima. Sve što radimo je javno, nema tajnih podataka – zaključio je jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.