Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Najekstremniji oblik siromaštva

Obilježavanje Svjetskog dana beskućnika - akcija i konferencija u Rijeci

Beskućnik
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Na konferenciji će biti istaknuti primjeri dobre prakse u radu s beskućnicima namijenjene jedinicama lokalne i područne samouprave koji još uvijek ne provode programe skrbi o beskućnicima

Svjetski dan beskućnika obilježava se sutra, kad će Hrvatska mreža za beskućnike organizirati konferenciju pod nazivom "Stanje i perspektive u radu s beskućnicima" u Rijeci te akciju na riječkom Korzu kako bi građane senzibilizirali za problematiku beskućništva.

Beskućništvo je najekstremniji oblik siromaštva i socijalne isključenosti, ističu iz Hrvatske mreže za beskućnike te navode kako će 10. listopada, kao i proteklih godina, na taj problem ukazati i brojne organizacije diljem svijeta.

Akciju u Hrvatskoj organiziraju članice Hrvatske mreže za beskućnike te beskućnici, socijalni radnici, volonteri i suradnici koji doprinose skrbi o beskućnicima na riječkom Korzu, ispred Gradske vijećnice, od 9 do 11 sati. 

Rastući socijalni problem u Hrvatskoj

Također, povodom Svjetskog dana beskućnika, zajedno s Udrugom za beskućnike i socijalno ugrožene osobe OAZA iz Rijeke organizirat će konferenciju o beskućništvu pod nazivom "Stanje i perspektive u radu s beskućnicima" u Gradskoj vijećnici s početkom u 11 sati. 

Konferencija će biti posvećena prevenciji beskućništva, socijalnom uključivanju beskućnika te programima i mjerama za ublažavanje siromaštva.

Bit će istaknut i primjer prvog reprezentativnog istraživanja beskućništva na području Hrvatske, smjernice za provođenje ETHOS tipologije beskućništva, te primjeri dobre prakse u radu s beskućnicima namijenjene jedinicama lokalne i područne samouprave koji još uvijek ne provode programe skrbi o beskućnicima.

Iz Hrvatske mreže za beskućnike upozoravaju da je beskućništvo rastući socijalni problem u Hrvatskoj. Niz različitih životnih okolnosti i problema dovode do beskućništva. Na svima je važna uloga u prevenciji  beskućništva, ali i u što bržem i kvalitetnijem socijalnom uključivanju beskućnika u normalan život, poručuju iz te mreže.