Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Promenada Šibenske narodne glazbe

Obilježena Proslava i 955. obljetnica prvog pisanog spomena Šibenika

Foto: Šibenik
Gradonačelnik Željko Burić je istaknuo kako ova 955. obljetnica prvog pisanog spomena Šibenika pokazuje da Šibenčani mogu biti ponosni što su građani najstarijeg  hrvatskog samorodnog grada na Jadranu

Ispred katedrale sv. Jakova, na skalinama koje s rive vode prema šibenskoj prvostolnici, održan je prigodni kulturno-umjetnički program s dvostrukim povodom. Prvi je vezan uz stari običaj obilježavanja Proslave koji je, od cijele jadranske obale, ostao sačuvan jedino u Šibeniku. Bio je to i ostao dan koji u našem kraju živi i pod imenom Osmine, jer obilježava osmi dan do Božića i ima stalan datum, 17. prosinca.

Drugi je povod ovogodišnja 955. obljetnica prvog pisanog spomena Grada Šibenika u darovnici  kralja Petra Krešimira IV. o Božiću davne 1066. godine.

Program je započeo promenadom Šibenske narodne glazbe od Poljane, Kalelarge do Trga Republike Hrvatske i same Katedrale, a nastavio se prigodnim obraćanjem dvaju domaćina, Željka Burića, gradonačelnika Šibenika i msgr. Tomislava Rogića, biskupa Šibenske biskupije.

U kratkom govoru gradonačelnik je podsjetio da su se stari Šibenčani u noći Proslave ili Osmine nekoć sastajali iščekujući ponoćna crkvena zvona, a ta ja tradicija sačuvana do danas. Burić je istaknuo kako se ovoga Božića spominjemo i 955. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika i s ponosom ističemo kako smo građani najstarijeg  hrvatskog samorodnog grada na Jadranu.

Prisutne je u svom govoru pozdravio i šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić najavivši kako je pristiglo Betlehemsko svijetlo donijelo i veliku poruku. Ono je, dodao je, zapaljeno prvi puta Kristovim rođenjem, a prisutnima je poručio da i oni u vlastitom životu budu nositelji njegova svjetla.