Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Tribina o pjesniku i neumornom istraživaču moslavačke povijesti

Obilježena prva godišnjica smrti Dragutina Pasarića

Foto: Kutina
– Naš Dragec bio je neumorni radnik i istraživač, beskrajno je volio svoju Kutinu, Repušnicu i Moslavinu. Nema toga što Dragec nije znao i što nije istražio o svom zavičaju. Sve je to zapisao, publicirao i dao neizmjerno velik doprinos svom zavičaju i svojim ljudima – rečeno je na tribini

”Dragutin Pasarić bio je pokretač. Nema toga što on nije mogao. Ako je to netko drugi isto mogao, nije to moga učiniti sa strašću kojom je to činio Dragutin Pasarić”, tako je o Dragutinu Pasariću pisao Matko Pejić, a istaknuo je to Dražen Kovačević, predsjednik Matice hrvatske Popovača, na tribini kojom je obilježena prva obljetnica smrti Dragutina Pasarića.

Tribinu u crkvi sv. Marije snježne u Kutini organizirali su Zaklada Ivanova Kuća i Ogranak Matice hrvatske Kutina čiji je dugogodišnji predsjednik bio Dragutin Pasarić.

– Naš Dragec bio je neumorni radnik i istraživač, beskrajno je volio svoju Kutinu, Repušnicu i Moslavinu. Nema toga što Dragec nije znao i što nije istražio o svom zavičaju. Sve je to zapisao, publicirao i na druge načine dao je neizmjerno velik doprinos svom 
zavičaju i svojim ljudima. Kao novinar, pjesnik, povjesničar, izdavač, organizator, bio je pokretač i svima nam fali njegov pokretački  duh – rečeno je na tribini.

Mariano Passerini, upravitelj Zaklade Ivanova Kuća, podsjetio je koliko je velika zasluga Dragutina Pasarića o otkriću brata Ivana Bonifacija Pavletića i povratku brata Bonifacija u rodnu Zbjegovaču i Moslavinu.

Mateja Paripović i Katarina Brkić istaknule su koliko je bio važan rad Dragutina Pasarića u kutinskom ogranku Matice Hrvatske jer bez njegove strasti i energije pokretača ogranak ne bi opstao.

O Dragutinu Pasariću govorili su još Dalibor Prochazka, Katica Šarlija, Maja Dobranić iz KUD-a Repušnica te Ivan Gračaković, 
direktor Moslavačkog lista a sv. Misu u kutinskoj župnoj crkvi  predslavio msgr. Dragutin Papić.