Obitelj Tomac po mnogočemu visoko podiže ljestvicu kvalitete i prepoznatljivosti svojih vina, a najnoviji dokaz njihove uspješnosti u
tome stjecanje je ekološkog certifikata, ističu u Gradu Jastrebarskom i dodaju da je ekološki pristup budućnost Plešivice, ali i ostalih vinskih regija, jer se on okreće “iskrenim” vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši.
U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata i vinarije Tomac&Bajda, Korak, Šember i Ciban, čime plešivički vinari pokazuju da itekako idu u korak s vremenom, ali i ispred njega.
Talijanski biodinamičar i enolog Michele Lorenzetti Tomcu je promovirao svijet biodinamike, koja poput ekološke poljoprivrede koristi samo prirodna sredstva, ali k tome detaljno prati prirodna zbivanja. Obitelj Tomac u jesen ulazi i u prijelazno razdoblje za njemački
certifikat Demeter koji je podvrgnut strožim kriterijima od kontroliranoga ekouzgoja.
Dosad su dva puta prezentirali biodinamička vina i Plešivicu, i to na najvećem sajmu biodinamičkih vina Raw wine održanom u New
Yorku, a potom i u Londonu, a ove će se jeseni predstaviti i ljubiteljima ovakvih vina u Berlinu.
Ekološki certifikat izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a put do stjecanja ove oznake je zahtjevan, no u konačnici potvrđuje kvalitetu
i posvećenost proizvođača, napominju u Gradu Jastrebarskom.