Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Priznanje jaskanskoj vinariji

Obitelj Tomac Plešivici donijela ekološki certifikat

Foto: Jastrebarsko
Dosad je obitelj Tomac dvaput prezentirala biodinamička vina i Plešivicu, i to na najvećem sajmu biodinamičkih vina Raw wine u New Yorku, potom i u Londonu, a ove će se jeseni predstaviti i u Berlinu

Obitelj Tomac po mnogočemu visoko podiže ljestvicu kvalitete i prepoznatljivosti svojih vina, a najnoviji dokaz njihove uspješnosti u 
tome stjecanje je ekološkog  certifikata, ističu u Gradu Jastrebarskom i dodaju da je  ekološki pristup budućnost Plešivice, ali i ostalih vinskih regija, jer se on okreće “iskrenim” vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši.

U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata i vinarije Tomac&Bajda, Korak, Šember i Ciban, čime plešivički vinari pokazuju da itekako idu u korak s vremenom, ali i ispred njega.

Talijanski biodinamičar i enolog Michele Lorenzetti Tomcu je promovirao svijet biodinamike, koja poput ekološke poljoprivrede koristi samo prirodna sredstva, ali k tome detaljno prati prirodna zbivanja. Obitelj Tomac u jesen ulazi i u prijelazno razdoblje za njemački 
certifikat Demeter koji je podvrgnut strožim kriterijima od kontroliranoga ekouzgoja.

Dosad su dva puta prezentirali biodinamička vina i Plešivicu, i to na najvećem sajmu biodinamičkih vina Raw wine održanom u New 
Yorku, a potom i u Londonu, a ove će se jeseni predstaviti i ljubiteljima ovakvih vina u Berlinu.

Ekološki certifikat izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a put do stjecanja ove oznake je zahtjevan, no u konačnici potvrđuje kvalitetu 
i posvećenost proizvođača, napominju u Gradu Jastrebarskom.