Izbornik
Naslovnica Gradovi
Grad Karlovac donio odluku

Od 1. veljače uvode naplatu odvoza otpada prema volumenu

Kante za smeće
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Cijena odvoza otpada imat će fiksni i varijabilni dio koji će ovisiti o tome koliko je puta domaćinstvu pražnjena kanta

Grad Karlovac donio je Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada na svom području koja se temelji na odvajanju otpada. Na tome, naime, inzistira država u svojoj Uredbi temeljenoj na Planu zbrinjavanja otpada, a koja je stupila na snagu početkom studenog. Po njoj, svi gradovi i općine moraju jasno definirati način prikupljanju otpada, formirati cijene, a predviđene su i kazne za one koji se toga neće pridržavati. Karlovac se odlučio na naplatu odvoza otpada po volumenu odvezenog komunalnog otpada, a nova odluka stupa na snagu 1. veljače iduće godine.

- Osim na građane, apeliram i na sve gradske tvrtke da odvajaju otpad jer odgovornost je na svima nama. Probni rok je do kraja 2018. godine i uvjeren sam da posao možemo odraditi bez kažnjavanja iako smo svjesni da će problema u početku biti – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

Sklapanje 25.000 ugovora

Kako bi karlovačka Čistoća osigurala svim domaćinstvima i stambenim zgradama dovoljan broj kanti raznih veličine za sakupljanje raznih vrsta otpada, procjena je da će im trebati oko 10 milijuna kuna za kupnju potrebnih kanti i kamiona koji će odvoziti otpad.

Novac će pokušati namaknuti od ministarstava i iz EU fondova. Osim toga, predviđeno je i sklapanje 25.000 ugovora s domaćinstvima i vlasnicima stanova u kojima će biti definirane obveze obje stane. Čistoća će osigurati kante i odvoz otpada jednom tjedno ili jednom mjesečno, ovisi o vrsti otpada, a korisnici će se obvezati na odvojeno sakupljanje otpada.

Cijena će ubuduće imati dva najvažnija dijela, fiksni iznos, te varijabilni koji će ovisiti o tome koliko je puta domaćinstvu pražnjena kanta, što će se očitavati na kodu na kanti. Kazne su predviđene za uništavanje imovine ili krivo odlaganje raznih vrsta otpada, što će kontrolirati komunalni redari ili prijavljivati građani. No, tisuću kuna kazne platit će i onaj tko odbije koristiti uslugu odvožnje miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada iz svoj dvorišta ili stana.