Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešićka radio stanica proslavila 35. rođendan

Od Krugovalne postaje Zaprešić do modernog FM-a

Foto: Zaprešić
U pokretanje kampanje za Univerzijadu prije 35 godina Zaprešić se priključio gradnjom stadiona, ali i osnivanjem radija

Krugovalna postaja Zaprešić s radom je započela 15. siječnja 1987., a kasnije je preimenovana u Radio Zaprešić. I danas je na istom mjestu na frekvencijskoj skali na 99,5 MHz, kao i na live streamu pod nazivom ZFM.

”Zaprešićki dnevnik”

– Kada smo preimenovali radio, promišljali smo o slovu Z koje predstavlja ne samo Zaprešić nego i riječi kao što su zabava, zanimljivost, zakon, ali i zaraznost. Jer jednom kada nas počnete slušati, više ne možete prestati. Ova je riječ danas manje 
privlačna zbog svima nam poznatog virusa, ali mi i dalje ostajemo zarazno dobar radio – kaže direktor ZFM-a Marko Vujnovac.

U pokretanje velike kampanje za Univerzijadu 1985. godine Zaprešić se priključio gradnjom stadiona, ali i osnivanjem radija. Sve je počelo s magnetofonima i gramofonima 15. siječnja 1987. s pjesmom “Jankić je dojahal, pred hižu je stal”. Prvi glazbeni urednik bio je Drago Vrtarić, a glavni je urednik bio Zvonko Šeb.

Stup za antenu na zgradu radija na adresi Trg žrtava fašizma u samom središtu grada postavio je helikopter tadašnje vojske. Program je u prvim danima trajao od 15 do 19 sati, a jedna od prvih emisija bila je “Zaprešićki dnevnik”, u kojoj su rezimirane sve važnije vijesti. Danas ZFM vješto kombinira informativni, zabavni i glazbeni program.

– Jedan od elementa zabave je ono što tvori 60 posto programa svakog radija, glazba. Glazba nas najčešće navodi na opuštanje i 
zabavu, a osim odlične glazbe lijepo je biti u ugodnom društvu. Za ugodno društvo tu smo mi, voditelji, koji se trudimo zabavnoj dodati informativnu notu –  kaže jedan od omiljenih voditelja Smiljko Kajtez Smile.

ZFM je lokalni radio kad je riječ o informiranju, no zbog odlične glazbe putem interneta slušaju ga i mnogo šire. Redovito izvještavaju o svim važnijim događajima, a posebno su se istaknuli u vrijeme početka koronakrize kada su uveli posebnu emisiju s najnovijim izvješćima i prijenosima konferencija Stožera, kao i u izvještavanju nakon razornog petrinjskog potresa koji je ostavio znatna oštećenja na raznim zgradama u Zaprešiću, a zbog kojeg je iseljeno i 99 obitelji.

Rasadnik vrsnih voditelja

Trideset i pet godina nakon svog osnutka ZFM se može pohvaliti da je tijekom svih tih godina bio rasadnik odličnih novinara i voditelja, ali osim toga izašlo se izvan studija te su na zaprešićkim trgovima organizirana razna  događanja. Od Ledene bajke do 
humanitarnih aktivnost kao što je Lampionovo ili pak događanja kao što su Copacabana, Summer Chill, Roštiljada... te koncerata. 

– Zarazite se odličnom glazbom i pozitivom u svojim uredima, automobilima i domovima uz zarazno dobar radio ZFM - poručuju 
s radija u povodu 35. godišnjice svog kontinuiranog djelovanja.