Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica 616 pregleda
Prvi u Hrvatskoj

Od ove godine upis u vrtić sa svega nekoliko klikova mišem

Dječji vrtić
Foto: Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL/Ilustracija
Velika Gorica je prvi grad u Hrvatskoj koji je za sve vrtiće na svom području omogućila upise putem interneta

Brže i jednostavnije, bez čekanja u redovima, doslovno iz fotelje velikogorički će roditelji ove godine moći upisati svoje mališane u vrtić i “malu školu”. Velika je Gorica, naime, prvi grad u Hrvatskoj koji je za sve vrtiće na svom području omogućila upise putem interneta.

– Na portalu eupis.gorica.hr bit će online prijavnica koju će roditelji ispuniti te uz nju priložiti potrebnu dokumentaciju, kao što su uvjerenje o prebivalištu, rodni list i slično. Te će dokumente moći skenirati ili čak fotografirati – objasnila je Sandra Crnić, ravnateljica Dječjeg vrtića Žirek, jednog od pet vrtića u Velikoj Gorici. Godišnje primaju oko 120 djece, a zahtjeve za upis preda i do 250-300 roditelja. Ove će se godine velikogorički mališani u vrtiće upisivati od 2. do 15. svibnja. U tom periodu oni koji to žele moći će predati online zahtjev.

– Za one koji ne žele koristiti mogućnost e-upisa i dalje će postojati opcija da zahtjev za upis djeteta ispišu s mrežnih stranica vrtića te popunjen donesu u željeni dječji vrtić – kazali su iz Grada Velike Gorice. Nakon upisa 30. svibnja na internetskim će stranicama roditelji moći vidjeti u koji je vrtić njihovo dijete upisano. Ravnateljica Crnić istaknula je da ne očekuje da će odaziv za online upise u prvoj godini biti velik, ali nada se da će projekt zaživjeti te rasteretiti i roditelje i vrtić. Istinitost podataka koje su roditelji naveli pri e-upisu provjeravat će se pri konačnom potpisivanju ugovora o upisu u vrtić. Online upis olakšat će život mnogim majkama i očevima, među kojima je i Lidija Arbanas koja se već odlučila za opciju da svog mališana u vrtić prijavi u nekoliko klikova mišem.

Za papir čekala satima

– Oduševljena sam jer se, kao prvo, ne moram prilagođavati radnom vremenu vrtića, već prijavu mogu podnijeti kad meni to odgovara, primjerice, kad dijete zaspi ili u nekoj pauzi. Danas svi imamo pametne telefone i druge uređaje koji su nam svima dostupni, a preko kojih se možemo prijaviti pa zašto to ne iskoristiti – rekla je Lidija Arbanas. Vrtić u kvartu za svog dvogodišnjeg Andru već je odabrala.

Nada se da će informatizacija zahvatiti i druga područja u još uvijek birokratiziranu sustavu.

– Dok sam čuvala trudnoću, svaki mjesec u točno određene dane morala sam odlaziti ginekologu, ali ne na pregled, već da bih dobila papir kojim ostvarujem pravo na doplatak za čuvanje trudnoće. Na to sam s drugim trudnicama znala čekati i po nekoliko sati i nastajale su velike gužve – prisjetila se Lidija Arbanas. Uz negodovanje kako bi trebalo riješiti pitanje prekapacitiranosti i smanjiti cijene vrtića, ovaj projekt većina Velikogoričana ipak pozdravlja. Mama Iva Kovačević rado bi da je online upis postojao dok je ona svoje dvoje djece upisivala u vrtić.

– Sjećam se da mi najveći problem bio čekati rezultate i na više mjesta gledati u koju je podružnicu dijete upalo – istaknula je Iva Kovačević.