Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
U Muzeju Moslavine o graditeljskoj baštini

Okrugli stol na temu drvene tradicijske arhitekture i korablji

Foto: Grad Kutina
Prof. Davor Salopek istaknuo je važnost korablji u današnjem svijetu graditeljstva kao nasljeđu koje treba koristiti i dao i svijetli pogled u budućnost jer je zajedno s kćeri, arhitekticom Zrinkom Salopek, osmislio Novu korablju u duhu tradicije za obnovu nakon potresa

U kutinskom Muzeju Moslavine održan je Okrugli stol na temu drvene tradicijske arhitekture i korablji. Organizator okupljanja je bio Interpretacijski centar baštine Banovine u suradnji s Muzejom  Moslavine.

– Kada govorimo o našim prostorima, tu su Posavina, Pokuplje, Banovina, Pounje i Moslavina, a korablje nas nekako dostojno prezentiraju već stoljećima. Projekt provodimo sa Srednjom školom Petrinja, Gimnazijom Sisak i Gradskom  galerijom Striegel, uz sufinanciranje Ministarstva kulture – rekla je ravnateljica Interpretacijskog centra Martina Mladenović.

O tradicijskoj arhitekturi govorili su povjesničarka umjetnosti Ljiljana Lekanić Kljaić, kutinska etnologinja Slavica Moslavac i arhitekt Davor Salopek.  Svatko je iz ugla svoje struke govorio o vrijednostima objekata – drvenih kuća, korablji tipičnih za krajeve Posavine, 
Banovine, Pounja, Pokuplja i Moslavine.

Prof. Davor Salopek istaknuo je važnost korablji u današnjem svijetu graditeljstva kao nasljeđu koje treba koristiti, prezentirao logiku i primjere gradnje i obnove starih tradicijskih kuća te dao i svijetli pogled u budućnost jer je zajedno s kćeri, arhitekticom Zrinkom Salopek, osmislio Novu korablju u duhu tradicije za obnovu nakon potresa.

– To je prijedlog kao varijanta za drvenu kuću nakon potresa, u području gdje su se drvene kuće gradile, a mislim da je to moguće napraviti. Ima zainteresiranih tvrtki koje mogu takvu kuću napraviti od drva – rekao je između ostaloga Salopek.

Etnologinja Slavica Moslavac dala je uvid u primjere tradicijske gradnje na širim područjima Banovine, Moslavine i Hrvatske Posavine te ukazala na sličnosti i razlike između takvih objekata.