Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
21. listopada

Operom Madama Butterfly riječki HNK otvara Puccini trilogiju

1/3
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Scenograf je Slaven Raos, a kostimograf Juraj Zigman

HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke premijernom izvedbom opere "Madama Butterfly" 21. listopada otvara "Puccini trilogiju", u sklopu koje će se u studenom izvesti još i opere Giacoma Puccinija "Tosca" i "La boheme", najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci. 

Rijeka: Radovi na rekonstrukciji T-objekta u kompleksu Benčić PROJEKT VRIJEDAN 12 MILIJUNA KUNA Evo kako napreduju radovi na uređenju novog sjedišta Gradske knjižnice Rijeka

Operu "Madama Butterfly" režira Dražen Siriščević, a na riječku pozornicu postavlja se u suradnji s Operom HNK Split, gdje je ta opera u Siriščevićevoji režiji premijerno izvedena 2015. godine. Riječkom premijerom dirigirat će Ville Matvejeff a u naslovnoj ulozi nastupit će Anamarija Knego. Uz nju, u važnijim ulogama na premijeri će biti Ivanica Vunić kao Suziku, Dimitris Paksoglou kao Pinkerton i Robert Kolar kao Sharpless.

Scenograf je Slaven Raos, a kostimograf Juraj Zigman.

Najavljujući "Puccini trilogiju", intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je da je riječka Opera željela pokazati da ima kapacitet i za izvedbu publici omiljenih, ali ne i manje zahtjevnih opera, nakon upuštanja u repertoarne rizike s manje izvođenim operama poput "Elektre" ili "Julija Cezara u Egiptu".

U ovaj projekt smo se upustili jer imamo vrhunske soliste u svom ansamblu poput Kristine Kolar, Giorgia Suriana i Anamarije Knego, istaknuo je.

za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka dobila nagradu od 1,5 milijuna eura

Dražen Siriščević, rodom Riječanin, kazao je da mu je bio san raditi na operi u Rijeci. U ovoj izvedbi "Madame Butterfly" želio sam ponuditi drukčiji završetak od izvornoga tragičnog Puccinijevog i to jer ne vjerujem u smrt dobrih ljudi poput Madame Butterfly, iza kojih ostaju dobra djela, rekao je.

Operu "Tosca", čija je premijera 9. studenoga, režira Marin Blažević, a dirigirat će Kalle Kuusava. Uz Kristinu Kolar u naslovnoj ulozi, nastupaju Domagoj Dorotić u ulozi Cavaradossija i Giorgio Surian kao Barun Scarpia. U obnovi opere "La boheme" u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Villea Matvejeffa 16. studenoga, nastupit će Marjukka Tepponen, Vanja Zelčić, Aljaž Farasin, Kevin Greenlaw i drugi.