Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci 695 pregleda
Burna rasprava

Oporba napustila konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Vinkovaca

Ivan Bosančić i Mladen Karlić
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Razlog tome je činjenica što većina u Gradskom vijeću, koalicija stranaka oko HDZ-a, nije uvažila prijedlog oporbe da zamjenik predsjednika Gradskog vijeća bude član Mosta Darko Posarić

Tek izabrani saziv Gradskog vijeća Vinkovaca nije niti započeo s radom, a već je uslijedila burna rasprava poslije koje su oporbeni vijećnici napustili gradsku vijećnicu. Razlog tome je činjenica što većina u Gradskom vijeću, koalicija stranaka oko HDZ-a, nije uvažila prijedlog oporbe da zamjenik predsjednika Gradskog vijeća bude član Mosta Darko Posarić.

Prethodno je većinom glasova za predsjednika Gradskog vijeća izabran dosadašnji gradonačelnik Mladen Karlić (HDZ) dok je za potpredsjednika izabran Marko Lukenda (HSU). Vijećnik SDP-a Damir Rimac rekao je tijekom rasprave kako je svaki potpredsjednik Sabora, koji se bira iz redova oporbe, bio redovito biran na tu funkciju te da jedino takva praksa nije moguća u Vinkovcima.

- Jadno je ovo i nedoraslo. Niste dali ni da se raspravlja o prijedlogu vašeg imenovanja. Sretan sam što više niste gradonačelnik jer ste uništili ovaj grad - rekao je Rimac.

I ostali oporbeni vijećnici nisu štedjeli većinu pa je tako Damir Jakšić (Most) poručio kako jeste za suradnju i da se udružimo i radimo na korist građana Vinkovaca, ali da ovo nema smisla. Poručio je bivšem gradonačelniku Mladenu Karliću, a sada predsjedniku Gradskog vijeća, i HDZ-u da su uništili Vinkovce.

Vijećnica HNS-a Mirna Krajina-Andričević rekla je kako nije imala iluziju o suradnji s većinom u Gradskom vijeću, ali da ne razumije zašto se uskraćuje podrška Posariću koji je ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika Vinkovaca. Predsjednik HSP AS Hrvoje Niče rekao je kako bi bilo korektno da se uvaže zahtjevi oporbe s obzirom na to da u Gradskom vijeću ima samo jedan mandat manje od većine. Nije pomogao niti poziv tek izabranoga gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića koji je pozvao sve da rade zajedno na korist građana.

- Očekujem od svih vijećnika, bez obzira kojoj stranci pripadali, da rade na dobrobit Grada Vinkovaca i njegovih građana - rekao je Bosančić.

Oporbeni vijećnici su potom napustili vijećnicu. U Gradskom vijeću Vinkovaca nalazi se 25 vijećnika od kojih vladajuća koalicija HDZ-HSU-BUZ ima 13, Most pet, SDP četiri, koalicija HNS-HSS dva i HSP AS jednog vijećnika.