Izbornik
Naslovnica Gradovi
Policija istražuje slučaj

Oprez vlasnici pasa, otrov između dva drvena mosta na obali Korane

Pas
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Najvjerojatnije je riječ o vrsti otrova za puževe kojeg je netko ubrizgao u kuglice koje nalikuju na hranu. Psima su takvi potencijalni zalogaji primamljivi pa ih pojedu. No, riječ je o vrlo snažnom otrovu koji je koban za manje, mlađe i lakše pse jer u svega 40-ak minuta od trenutka kada ga pojede, pas može uginuti, kaže veterinarka Lovorka Rubeša

Ako šetate psa uz obalu Korane u središtu Karlovca, pa on u jednom trenutku, nakon što pronjuši ili pojede nešto s trave u šetnji, počne povraćati, iznenada dobije neurološke ispade, počne se nekontrolirano trzati, okretati očima, požurite veterinaru, jer je pas otrovan. Ove je godine ovakva sudbina zadesila dva, a lani tri psa, a ukupno su dva psa uginula. Svima je zajednička jedna stvar; tijekom ljeta su šetali na jednoj od obala Korane, između dva drvena mosta.

- U ovom zadnjem slučaju, proteklog vikenda kada mi je došao vlasnik s psom kojega smo spasili, najvjerojatnije je riječ o vrsti otrova za puževe kojeg je netko ubrizgao u kuglice koje nalikuju na hranu. Psima su takvi potencijalni zalogaji primamljivi pa ih pojedu. No, riječ je o vrlo snažnom otrovu koji je koban za manje, mlađe i lakše pse jer u svega 40-ak minuta od trenutka kada ga pojede, pas može uginuti – kazala je Lovorka Rubeša, karlovačka veterinarka koja je izliječila psa koji je ove subote pojeo otrovnu kuglicu s Korane. Vlasnica psa, za razliku od ostalih vlasnika pasa, trovanje je odmah prijavila karlovačkoj policiji koji su, u suradnji s karlovačkim Općinskim državnim odvjetništvom, pokrenuli istragu.

- Slučaj istražujemo, razgovarat ćemo sa svima, s veterinarkom već jesmo i potvrđeno je da je riječ o trovanju – kazala nam je Senka Staroveški, policijska službenica za odnose s javnošću u PU karlovačkoj.

Prvi slučajevi trovanja pasa na obali rijeke pojavili su se prošlog ljeta, ali krivac nije nađen. Obaviješteni su i komunalni redari Grada Karlovca koji su obišli teren, zamolili građane da sve sumnjivo prijave, pa su i sami sve prijave koje su dobili, prenijeli nadležnima, policiji i državnom odvjetništvu. Potraga do sada, obzirom da službene prijave nije niti bilo, nije dala rezultata.

- Kuglica koju je ovaj pas pojeo, prema izjavi vlasnice, izgledala je kao maleni kamenčić, bombon, tako da postoji velika opasnost da takav bombon možda uzme i neko dijete koje je na kupanju – upozorava Lovorka Rubeša na još veću moguću tragediju, ako se krivac ubrzo ne nađe ili njemu ne proradi savjest.