Izbornik
Naslovnica Gradovi
Prvi krematorij istočno od Zagreba

Osječani će u dvorani sjećanja moći ostaviti svoj film ili fotografiju

Idejno rješenje zgrade krematorija u Osijeku
1/4
Foto: tvrtka Ukop
Dugo iščekivani krematorij s dvoranom sjećanja stajao bi 55 milijuna kuna, a trenutno za stanovnike Osijeka i okolice Ukop organizira prijevoz pokojnika i postupak kremiranja u Zagrebu

Prije nego odu na vječni počinak, Osječani će moći, na neki način, ostaviti dio sebe za budućnost. Snimit će film, fotografiju, obraćanje svojim najmilijima ili, pak, sugrađanima i budućim generacijama. Njihove poruke bit će javno izložene u dvorani sjećanja, u novom krematoriju. Iscrtan je, naime, idejni projekt krematorija u Osijeku, ujedno prvog istočno od Zagreba.

- Snimanje poruka i dvorana sjećanja novost su, vjerojatno, i u svijetu. Kako bismo izborili novac iz europskih fondova, uvjet je osmisliti nešto novo, čega nema, primjerice, u Zagrebu, Pečuhu i Novom Sadu, gdje su nama najbliži krematoriji – započinje Saša Ljubojević, direktor gradske tvrtke Ukop.

Dugo iščekivani krematorij stajao bi 55 milijuna kuna. Gotovog novca, pak, još nema.

-Niz je projekata pred nama pa nam se tu otvaraju vrata, a jedna su i sredstva za urbanu aglomeraciju gdje su 44 milijuna eura – nadovezao se gradonačelnik Ivica Vrkić.

Za one koji žele kremirati svoje pokojnike, Ukop još od ranije organizira prijevoz i taj postupak u Zagrebu. A čak i s prijevozom i putem, takav je ispraćaj upola jeftiniji od klasičnoga pokopa.

Tramvajska pruga do groblja

-Cijena je oko 2500 kuna, bez urne, dok je prosječni pogreb 5500 kuna. I mjesto u kolumbariju je 2000 kuna, dok za grobnicu treba izdvojiti od osam, deset pa i više tisuća kuna – uspoređuje direktor Ljubojević.

Investicija bi im se, uvjereni su, itekako isplatila. Računaju, naime, na susjedne zemlje pa tako i na "milijun do dva milijuna stanovnika".

- Iz ekoloških, ali i suvremenih razloga važno je da napravimo iskorak kako bi se vidjelo da Osijek jest središte i da bi nama mogle biti orjentirane i susjedne regije – poručio je Vrkić. Kada bi krematorij, prema prognozama ili bar željama, mogao biti izgrađen, Vrkić nije konkretizirao.

-Predlažem da bude gotov tako da ja budem prvi, da se mojim pepelom otvori – našalio se.

Planira se i novo groblje, na Jugu 2. Razmišlja se i da se do najvećega, Centralnoga groblja razvuče tramvajska pruga. Građevinska je dozvola, pak, već ishođena za zanimljiv projekt, "Šetnju kroz povijest" na Aninom groblju.

-Turisti, ali i naši građani, tako će se moći upoznati s prošlošću Osijeka – pojasnili su u Ukopu. Računaju na novac iz projekata IPA prekogranične suradnje.

Ukop, inače, slavi 70. rođendan. Brine o 20 gradskih groblja i 37.820 grobnih mjesta, na 60 hektara. Broji 90 zaposlenih. Suočavali su se posljednjih godina s aferama, pa i gubitcima, a "najžešće" je odjeknulo u javnosti kada im je 2013. uhićeno 14 grobara i nosača, dakle svi, zbog, terete se, krađe s pokojnika i iz grobnica. Novac od grobne naknade pokrao je lani, podsjetio je sam gradonačelnik, upravitelj jednoga groblja i nestao "negdje u inozemstvu, nitko ne zna gdje".

- Uveli smo 20-ak pravilnika u posljednje tri godine, a cijenu trube na pokopu snizili smo sa 600 na 350, a vijenaca s 250 na 150 – naveo je direktor.