Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
U bajkovitoj Tvrđi otvoreno 22. Osječko ljeto kulture, koje će ponuditi čak 73 programa

Osječko ljeto kulture prvi će put trajati do početka rujna

1/3
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
- Svi su programi besplatni za sugrađane i za goste, nadam se da će svatko naći ono što ga zanima - kaže gradonačelnik Ivan Radić

U bajkovitoj Tvrđi, uz svjetlosne instalacije i vatromet, otvoreno je 22. Osječko ljeto kulture nastupima baleta iz grada prijatelja – njemačkoga Pforzheima, Tamburaškog orkestra Semeljci, DJ Insolate, Nere Stipičević i sastava Travershe te HKUD-a Osijek 1862.

Koncertna dvorana

Otvarajući manifestaciju, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako Osječko ljeto kulture još jednom potvrđuje status Osijeka kao središta ovoga dijela Hrvatske te urbanog i kulturnog centra Slavonije. Vidljivo je, kazao je, da se Osijek i Slavonija mijenjaju nabolje jer to pokazuju rast zaposlenosti, izvoza te investicija iz EU fondova i državnog proračuna.

Kako bi neka sredina bila ugodna za život, nije dovoljno da je samo gospodarski snažna, već mora ponuditi niz sadržaja za svoje stanovnike, od programa za mlade, kvalitetnog sveučilišta do umjetnosti i kulture. Osječko ljeto kulture dokaz je snage i vitalnosti ovoga grada, poručio je Jandroković.

– Bilo je godina stagnacije, ali unazad nekoliko godina i Osijek i Osječko-baranjska županija imaju značajan pomak nabolje i vjerujem da će ova manifestacija u budućim godinama postati još snažnija, još prepoznatljivija i dobiti nacionalni karakter – rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić naglasio je kako je OLJK drukčiji nego proteklih godina jer prvi put traje cijelo ljeto, a broji čak 73 programa.

– Svi su programi besplatni i za naše sugrađane i za naše goste i nadam se da će svatko naći u svemu tome nešto što ga zanima. Koristim ovu priliku da i predsjedniku Sabora i ministrici Nataši Tramišak zahvalim na tome što je Grad Osijek dobio 5,8 milijuna za koncertnu dvoranu u Kulturnom centru, koji je, među ostalim, i organizator ove manifestacije Osječkog ljeta kulture. Naime, kao što znamo, Osijek kao najveći grad na istoku Hrvatske sve do sada nije imao koncertnu dvoranu. U budućnosti će je imati uz pomoć i države, i županije, i grada, na ponos svih nas – izjavio je Radić.

Već je i lipanj u Osijeku obarao turističke rekorde: prema podacima eVisitora, ostvareno je 12 posto više noćenja nego rekordne 2019. godine.

– Izvrsne turističke brojke još su jedan dokaz da dobro organizirane manifestacije, a u lipnju ih je bilo pregršt, imaju izravan učinak 
na ostvarene dolaske i noćenja. Pred nama je ljeto bogato kulturnim i sportskim sadržajima, tako da očekujem i nastavak dobrih 
turističkih rezultata – ističe gradonačelnik Radić.

U spomen na Anočića

Od mnoštva programa na OLJK-u, spomenut ćemo nekoliko koji slijede. Mostar Sevdah Reunion nastupit će 14. srpnja u Dvorištu Stare pekare, a 18. srpnja Maja Savić Jazz Ansambl na Platou ispred Kulturnog centra Osijek. Koncert Matije Dedića, pod naslovom Matija svira Arsena, planiran je 6. kolovoza, također ispred Kulturnog centra.

Više puta bit će, pak, prikazan “Gouspodin Noubadi” teatra Exit, čiji tekst i režiju potpisuje Saša Anočić. Riječ je, naime, o  Reviji predstava Saše Anočića, rodom Osječanina koji je lani prerano preminuo.

Njemu u spomen, isto tako, osječka publika imat će priliku gledati “Crvene nosove” Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u režiji Jasmina Novljakovića i Anočića.

Zadovoljni će biti i mališani, koje na OLJKIĆU čekaju, primjerice, predstava “Puffi u šumi” u  izvedbi Kazališne družine Smješko iz Zagreba, a ona će se popeti na pozornicu u Dvorištu matematičke gimnazije 13. kolovoza.

Program Osječkog ljeta kulture zatvorit će 3. rujna Dancing Queen, koncert Panonske filharmonije na Trgu Vatroslava Lisinskog.