Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Kupljenovo odaje počast svojem sinu, Maksimilijanu Vanki

Osnovna škola nosit će ime slikara osebujnog životopisa

Foto: Zaprešić
Film “Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije” moći će se pogledati 7. prosinca u 18 sati

Po Maksimilijanu Vanki, slikaru koji je odrastao u Kupljenovu, nazvat će se osnovna škola u tom naselju. Slikareva djela nalaze se i u crkvi sv. Nikole u Pittsburghu te u sjevernom salonu Ureda predsjednika. Život mu je obavijen velom tajne otkako je kao dječak nepriznat od plemićke obitelji doveden Dori Jug na čuvanje.

Nezakonit carev sin?

O njemu je snimljen i film “Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije” redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, koji će se moći pogledati u kripti crkve sv. Ivana Krstitelja 7. prosinca s početkom  u 18 sati. Kako je najavljeno, na projekciji filma sudjelovat će autori, koji će govoriti o interesu za Vankina djela i nastanku filma. 

Dokumentarni film, kažu organizatori, prikazuje zanimljiv život Maksimilijana Vanke čiji su početak i kraj obavijeni velom tajne. Rođen je 2. kolovoza 1889. u Zagrebu, a smatra se da je bio nezakonit sin cara Franje Josipa i Katarine Vanke iz Moravske. Kršten je kao Rudolf Stanislaus, a onda je predan Dori Jug u Kupljenovo na čuvanje, kada počinje za Zaprešić najzanimljivije razdoblje njegova života.

Romansiranu biografiju Maxa Vanke napisao je Louis Adamič. U prijevodu Dragane Grozdanić dio romana izašao je u Zaprešićkom zborniku za 2000./2001. godinu. Dora Jug, kojoj je Max bio povjeren, bila je jedna od brojnih “dojilja na unajmljivanje”, čija je, napominju, zadaća katkad bila da neželjenu djecu bogataša raznim načinima presele na onaj svijet. Max je imao sreće jer ga je Dora zavoljela, ali je za njega i redovito pristizao novac.

Dorin suprug Jura bio je i pripadnik skupine sitnih bandita koji su najčešće pljačkali bogate, a prilikom jedne pljačke došlo je do oružanog sukoba u kojem su neki od bogataša stradali. Zbog toga je Jura u zatvoru proveo nekoliko godina, koje su Maxu bile 
najugodnije.

Oslikavanje murala

U Zaprešićkom zborniku iz 1997. godine u tekstu istog autora, u prijevodu Marine Laustek, govori se o Vankinu oslikavanju murala u crkvi iseljenih Hrvata sv. Nikole u Pittsburghu. Crkvu je, kažu, oslikao u samo dva mjeseca, a svom je prijatelju ispričao kako ga je tijekom oslikavanja u crkvi posjećivao duh pokojnog svećenika, što naravno nikada nije dokazano.

Velik i raznolik slikarski opus nedovoljno je istražen u povijesti umjetnosti pa se nadamo kako će upravo ovaj dokumentarac pridonijeti povećanju interesa za proučavanje djela Maksimilijana Vanke. Osim spomenutih murala poznatija su njegova djela Lijepa Jela tri vijenca plela, Nevjesta, Proštenje, Bistrička Madona te djela s folklornim temama Hrvatskog zagorja.

Zanimljivo je dodati kako je Osnovna škola Kupljenovo u procesu promjene imena te će od 2023. godine nositi ime Maksimilijana Vanke. Projekciju filma i druženje s autorima organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću, Grad Zaprešić, OŠ Kupljenovo, 
a sponzor je tvrtka Naše klasje. Događaj medijski prati radio ZFM.