Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Odlična vijest za starije Osječane i njihove obitelji

Otvoren dnevni boravak za umirovljenike u Višnjevcu

Foto: Osijek
- U Osijeku živi oko 30.000 umirovljenika o kojima uistinu vodimo brigu. Razvijamo velik paket mjera kako bi naši umirovljenici imali što kvalitetniji život - ističe gradonačelnik Ivan Radić

Osječki umirovljenici s područja Višnjevca od proteklog tjedna imaju novo mjesto za druženje i kvalitetno provođenje slobodnog 
vremena. Grad Osijek uredio je i opremio prostor dnevnog boravka za umirovljenike na adresi Dubrovačka 1 u Višnjevcu. U 
uređenje i opremanje uloženo je 200.000 kuna.

Treći po redu

Dnevni boravak otvorio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ističući kako je cilj poboljšati kvalitetu života osječkih umirovljenika.

– U Osijeku živi oko 30.000 umirovljenika o kojima uistinu vodimo brigu. Razvijamo velik  paket mjera kako bi naši umirovljenici imali što kvalitetniji život. Jedna od mjera je i ovaj boravak u Višnjevcu gdje će moći kvalitetno provoditi vrijeme, družiti se, imati edukacije i druge aktivnosti – rekao je gradonačelnik Radić.

Dodao je da Grad Osijek poduzima i niz drugih mjera radi povećanja kvalitete života umirovljenika:

– Imamo novčanu pomoć u vidu mjesečnog dodatka gdje smo povećali prihodovni cenzus kako bismo mjerom obuhvatili što veći broj umirovljenika s malim mirovinama. Cenzus smo povećali i kod isplate božićnica pa je prošle godine božićnice dobio rekordan broj umirovljenika u Osijeku, njih čak 10 tisuća. Isplaćujemo i uskrsnice, sufinanciramo javni prijevoz te pomažemo i sufinanciramo projekte umirovljeničkih udruga. Nastavit ćemo ovim tempom raditi i u budućnosti – kazao je Radić.

Otvorenju višnjevačkog dnevnog boravka nazočio je i Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća. Šerić je istaknuo kako je riječ o nastavku realizacije koalicijskog sporazuma za izbore.

– U program smo tada stavili i otvaranje dnevnih boravaka za umirovljenike na području grada Osijeka, kako bi umirovljenici imali mjesta za svoje aktivnosti, programe i druženje te da socijalizacija bude maksimalno prisutna kod osoba starije životne dobi. Ovo je treći dnevni, odnosno poludnevni boravak. Pokrili smo istočni dio grada na Zelenom  polju, pokrili smo centar grada i sada zapadni dio – naveo je Šerić.

Korist za cijelu obitelj

Mirko Ivković, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Višnjevac, zahvalio je na ovoj investiciji te naglasio kako će se dolaskom umirovljenika zaustaviti devastacija ovoga prostora i da će nakon 30 godina konačno oživjeti. Očekuje kako će u dnevni boravak dolaziti i umirovljenici iz Josipovca.

Dnevni boravak za umirovljenike u Višnjevcu bit će otvoren svakog radnog dana od 9 do 17 sati. Grad je angažirao i dvije domaćice koje brinu o prostoru, ali i o samim korisnicima, njih otprilike 60.

Riječ je inače o aktivnosti  u okviru projekta Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti koji u partnerstvu provode Grad Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, udruga Umirovljenici zajedno i DKolektiv. Projekt je koristan ne samo umirovljenicima, već i njihovim članovima obitelji. Omogućava im slobodno obavljanje svakodnevnih obveza dok im član obitelji vrijeme provodi u poludnevnom boravku uz kvalitetne sadržaje. Takvim boravcima ujedno se smanjuje potreba za institucionaliziranim smještajem umirovljenika. Projekt je vrijedan nešto više od milijun kuna i sufinanciran je EU sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.