Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Osijek

Otvorena nova donjogradska šetnica uz Dravu

Foto: Grad Osijek
Gradonačelnik Radić istaknuo je da je to jedan od najvećih kapitalnih projekata na osječkom području.

Novoizgrađena šetnica i obaloutvrda otvorene su u nedjelju u osječkom Donjem gradu, čime je završen projekt vrijedan 35 milijuna kuna. Riječ je o dijelu projekta spajanja gornjogradske i donjogradske šetnice, ukupno vrijednog 100 milijuna kuna.

Šetnicu su otvorili osječki gradonačelnik Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Kapitalni projekt

Gradonačelnik Radić istaknuo je da je to jedan od najvećih kapitalnih projekata na osječkom području te da su sada završene dvije poddionice, a u tijeku je izgradnja treće, pa će se, nakon završetka izgradnje i spajanja šetnice, ispuniti želja brojnih Osječana.

– Ovo je zajednički projekt Hrvatskih voda i Grada Osijeka, uz podršku Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem. Svi možemo biti ponosni ovim što danas vidimo u Donjem gradu. Naravno, ne ulažemo samo u Donji grad nego i u sve ostale mjesne odbore i gradske četvrti – poručio je gradonačelnik Radić.

U službeni posjet Osječko-baranjskoj županiji došli članovi Komisije ACES Europe Osječko-baranjska županija konkurent za Europsku regiju sporta

– Ako pogledamo povijesne knjige, možemo reći da smo ovim projektom zapravo Donjograđane vratili na Dravu. Naime, ovo je prostor izlaska rimske Murse na rijeku i mjesto prijelaza preko nje. U doba rimske Murse ovdje se nalazio i most – dodao je on.

Župan Anušić ocijenio je kako je Osijek prepoznatljiv i jedinstven po svojoj šetnici, koja će, po završetku radova, prolaziti kroz cijeli grad.

– Projekt je prekrasan i specifičan, brine i o zaštiti okoliša, a posađeno je više od 300 novih stabala samo na ovom dijelu. Šetnica uz biciklističku stazu i krasno uređenu obalu rijeke Drave daje potpuno novu vizuru grada Osijeka i stavlja ga među najljepše gradove Hrvatske i Europe – kazao je Anušić.

Spajanje šetnice

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodao je kako to nije samo šetnica, nego će, uz novu obaloutvrdu, pridonijeti boljoj obrani od poplava tog dijela grada. Izvijestio je da je tijekom radova obnovljena i kanalizacija.

Pozitivni demografski trend u gradu na Dravi Osijek upisao 27 prvašića više nego prošle godine

– Osječani su dobili novu šetnicu 840 metara nove obaloutvrde gradskog tipa, a iduće godine očekujemo završetak radova i konačno spajanje šetnice Donjeg grada sa središtem Osijeka. Na takvim projektima najbolje se vidi zajedništvo Vlade te županijskih i gradskih vlasti – zaključio je Đuroković.

Ova je dionica inače druga od ukupno tri poddionice. Prva je poddionica između dva mosta (cestovnog i željezničkog) ranije završena, sada je završena i treća poddionica. U tijeku su radovi na drugoj poddionici, kod KBC-a Osijek, koji će ih spojiti, i koji bi trebali biti gotovi 2024. godine. Tada će se spojiti šetnicom Donji i Gornji grad u dužini od 6,5 kilometara.