Izbornik
Naslovnica Gradovi
Uložili 900.000 kuna

Za novu kupališnu sezonu novi tuševi i rasvjeta, a za djecu radionice i sportske aktivnosti

Na Foginovom kupalištu otvorena sezona kupanja
1/6
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Osim novih sanitarnih čvorova, ove sezone kupače na glavom karlovačkom kupalištu čekaju i dva nova tuša, dvije ploče na hrvatskom i engleskom jeziku o kupalištu, te ploče na Brajevom pismu, zatim nova rasvjeta, a potpuno su obnovljene i instalacije vodovoda i odvodnje Otvorena sezona kupanja na Foginovom kupalištu

- Gotovo čitavo ljeto smo na Foginovom kupalištu i stvarno se vidi da se dosta ulaže u okoliš i sadržaje. Ima svega za klince i odrasle, tuševi su na plaži, sanitarni su čvorovi, koliko vidim, ove godine novi. Trebalo bi i više, ali i to je, zapravo, puno više nego na mnogim plažama na Jadranu – priča nam Karlovčanka Sanja koja je u petak prijepodne provela na obali Korane s djecom.

Osim novih sanitarnih čvorova, ove sezone kupače na glavom karlovačkom kupalištu čekaju i dva nova tuša, dvije ploče na hrvatskom i engleskom jeziku o kupalištu, te ploče na Brajevom pismu, zatim nova rasvjeta, a potpuno su obnovljene i instalacije vodovoda i odvodnje.

Ukupna je investicija vrijedna oko 900.000 kuna, a od Ministarstva turizma dobili smo 646.000 kuna. Imat ćemo i noćno čuvanje plaže kako bismo spriječili vandale da uništavaju imovinu na kupalištu – kazala je Hermina Komanac, voditeljica Odsjeka za održavanje objekata komunalne infrastrukture u Gradu Karlovcu.

Karlovačko registrirano riječno kupalište službeno je otvoreno od 15. lipnja do kraja kolovoza, a za ovu nedjelju, kada službeno počinje sezona sa 100-tinjak sadržaja, najavljena su brojna događanja i animacije na obali rijeke; od radionica za klince, do sportskih aktivnosti. Kao i lani, kada je kupalištem u sezoni prošlo čak 30.000 kupača, a dnevno ih na obali Korane bilo i 800, svi će imati priliku odabrati nešto za sebe.

Riječno kino i škola plivanja

- Bit će niz sportskih događanja, od vaterpolo susreta, do odbojke na pijesku, zatim joge, fitnesa, pilatesa, vježbe u vodi, plesa. Na obali će od 14. srpnja početi i Riječno kino, dva će dana u tjednu na obali biti i kombi Knjižnice s knjigama. Na kupalištu je i dizalo koje pomaže osobama s invaliditetom koje su u kolicima da siđu u vodu – kazala je Andreja Navijalić, karlovačka dogradonačelnica. Osim na obali, i u Korani su sadržaji za kupače, od aqua parka za malene, do velike stijene za penjanje i skakanje za nešto veće klince.

Za sigurnost kupača, posebno najmlađih, brinu se spasioci. Njih šest ima licence i već su neko vrijeme, od kada je počelo kupanje, uz Koranu.

- Osim škole plivanja, ovog ćemo ljeta imati i program junior lifeguard u kojem ćemo mališane obučiti poslu spasioca, odnosno, na što sve mora obratiti pažnju kako ne bi došlo do utapanja – kazao nam je spasioc Dino Babić. Upravo je za potrebe spasioca i njihove opreme, uređena i dodatna prostorija na kupalištu.

- Bit će i novih sadržaja, svake godine planiramo dodatna ulaganja što će naše kupalište sigurno sve više činiti atraktivnim i gostima iz drugih gradova. Uvjeren sam da će se dogoditi pravi suživot Karlovčana i gostiju koji dođu uživati na obalu Korane – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik.