Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Nakon šest godina radova na obnovi

Otvorena tvrđava sv. Ivana, treća i najveća šibenska kopnena utvrda

1/2
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Od gradnje impresivne tvrđave prošlo 376 godina, a prostire se na gotovo 19 tisuća kvadratnih metara

Tvrđava sv. Ivana, najveća i najkompleksnija šibenska kopnena utvrda, posjetiteljima je i službeno otvorila svoja vrata! Od njezine gradnje prošlo je 376 godina, a šest posljednjih posvećeno je temeljitoj obnovi impresivnog zdanja koje se prostire na gotovo 
19 tisuća kvadratnih metara.

Netaknuti identitet

Svečanosti povodom završetka projekta Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana nazočila je i ministrica kulture i medija Nina 
Obuljen Koržinek. Pohvalivši napore u očuvanju povijesnog identiteta, poželjela je da tvrđava sv. Ivana bude baštinsko mjesto stvaranja novih vrijednosti i sadržaja, susreta i komunikacije kulture, umjetnosti, znanosti, turizma i napretka.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da se opredjeljenje gradske uprave za obnovu kulturno-povijesnih znamenitosti pokazalo izvrsnim pravcem.

- Prije šest godina počela je sanacija oštećenih zidina, rekonstrukcija srušenih objekata, uređenje prema originalnom stanju te osmišljavanje znanstveno-edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja. Uz velike napore došli smo do cilja, pa zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Hvala Društvu Juraj Dalmatinac koje je predano radilo na povratu i revitalizaciji Tvrđave, našoj Tvrđavi kulture koja danonoćno bdije nad sve tri šibenske kopnene utvrde, izvođačima, konzervatorima, povjesničarima, arheolozima, projektantima, arhitektima i drugima koji su zajedničkim snagama radili na Tvrđavi sv. Ivana kako bi svaki detalj bio što vjerodostojniji, a posao što bolji i kvalitetniji - kazao je gradonačelnik Burić, istaknuvši da Šibenik marljivo gradi svoju budućnost  na čvrstim temeljima bogate tradicije, istovremeno odgovarajući zahtjevima modernog doba.

- Mijenjajući i gradeći naš  Grad, nastojimo da mu identitet i tradicija ostanu netaknuti. Sve tri naše kopnene tvrđave, sv. Mihovil, Barone i sv. Ivan su  obnovljene. I tvrđava sv. Nikole s morske strane primjer je očuvanja povijesnog blaga. Rijetki se gradovi u svijetu mogu pohvaliti tolikim bogatstvom u tako malo prostora -  kazao je Burić.

Za okupljanje ljudi

Obnovljenom tvrđavom sv. Ivana upravljat će Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.

- Projekt obnove ove tvrđave završio je, a za nas pravi posao tek počinje. U skladu s našom  namjerom da ovaj prostor živi tijekom cijele godine, već radimo punom parom na tome da suvremeno uređen i opremljen Kampus, smješten unutar stoljetnih bedema, bude mjesto koje će okupljati ljude željne znanja iz cijelog svijeta. Namijenjen stvaranju, učenju, razmjeni ideja i slavljenju kreativnosti, Kampus uistinu ima potencijal Šibenik postaviti na svjetsku kartu akademske zajednice, a naša je uloga  da to i ostvarimo - poručila je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić.