Izbornik
Naslovnica Gradovi 26 pregleda
Karlovački poduzetnici

Otvorili tvrtke, vode projekte, a sada im poticajima pomaže i Grad

Poduzetnici dobili potpore od Grada Karlovca
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Svatko tko se samozaposlio, a još dodatno zaposlio i druge ljude, vrijedan je svake naše pažnje i potpore – rekao je gradonačelnik Damir Mandić

Bolfeki, odnosno bračni par Sandra i Mladen Bolfek ovog su ljeta u karlovačkoj staroj jezgri otvorili svoj Studio. Ona je grafička dizajnerica, on akademski slikar, zajednički su već potpisali brojne projekte, dizajnerska logo rješenja za brojne karlovačke tvrtke, a odnedavno vode i tečaj slikanja i crtanja za malene i velike buduće slikare.

Ivana Šulentić, nakon što je diplomirala ekonomiju, pokrenula je vlastiti biznis, ulaz do Bolfekovih, također u karlovačkoj Zvijezdi, otvorila je Studio i7 u kojem nudi usluge poslovnog savjetovanja, oblikovanja projekata za fondove EU, a nudi i usluge marketinškog razvoja poslovanja drugim tvrtkama.

I Albert Gajšak, kao i Bolfeki i Ivana, ove je godine, odmah nakon što je maturirao u Gimnaziji Karlovac, otvorio svoju tvrtku. Njegov CircuittMess najpoznatiji je po proizvodnji igraće konzole MakerBuino za koju je dobio sve moguće domaće i svjetske nagrade za inovativnost pa će konzolu u siječnju predstaviti i na svjetskom sajmu inovacija u Las Vegasu. Gajšak 95 posto svojih elektroničkih uređaja prodaje u SAD i Veliku Britaniju i, iako ima tek 19 godina, već zapošljava mlade studente i učenike putem ugovora o povremenom radu, i to na slaganju uređenja.

Osim što su mladi poduzetnici – početnici, što su se samozaposlili i već uspješno posluju, ovo troje poduzetnika ujedinjuje i Grad Karlovac kroz svoje poticaje za mlade poduzetnike.

– Želimo vam uspjeh, znamo da nije jednostavno biti u vlastitom poslu. No, svatko tko se samozaposlio, a još dodatno zaposlio i druge ljude, vrijedan je svake naše pažnje i potpore – kazao im je Damir Mandić, gradonačelnik. Bolfeki su dobivenih 12.800 kuna uložili u opremanje poslovnog prostora, kupnju računala, namještaja te potrepština za tečajeve crtanja, Ivana će 7200 kuna uložiti u poslovni prostor i najam, dok Gajšak 5600 kuna planira potrošiti za kupnju laserske CNC mašine kako bi sam mogao raditi kućišta za igraću konzolu.

Inače, Albet Gajšak dobio je Grada ukupno 50.000 kuna i to za troškove pokretanja tvrtke, za sudjelovanje na sajmovima i izložbama, te za proširenje, odnosno unapređenje proizvoda.
Prema riječima Snježane Turalije, pročelnice Grada za gospodarstvo, ukupan iznos koji je do sada predan mladim poduzetnicima, a riječ je o 45 poduzetnika, iznosi 682.000 kuna. Do kraja godine taj će iznos premašiti 700.000 kuna. No, ukupne investicije svih tih poduzetnika, dakle novac koji su uložili oni sami, te koji im je dao Grad, iznosi oko 1,6 milijuna kuna.