Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Jaskanska sportska legenda Davorin Kopić je vezan uz dvorac Erdödy

”Pamtim priče prabake i bake o životu u dvoru”

Foto: Jastrebarsko
- Navijam za sve koji će se unatoč svim poteškoćama uspjeti izboriti da naš dvorac doista jednog dana postane biser u prekrasnom perivoju uz niz sadržaja koji toliko nedostaju našem gradu, a na čast svih pokoljenja, kao i građana našeg grada te poglavito generacija koje dolaze – kaže Davorin Kopić

Prabaka Davorina Kopića radila je i živjela u dvorcu Erdödy, a baka se tamo i rodila. Ostavile su mu i pisane tragove te fotografije iz vremena grofa Stjepana.

– Imam posebnu empatiju prema našem dvorcu. To proizlazi iz uspomena na priče mojih baka, moje prabake Marije i bake Margite. 
Naime, moja prabaka Marija Peter došla je u Jastrebarsko u dvorac kod grofa Stjepana kao kuharica još 1895., a baku Margitu rodila je 1908. godine u sjevernoj kuli dvorca na prvome katu gdje su stanovale i živjele do 1924., dakle dvije godine još nakon smrti grofa Stjepana. Kad sam bio dijete, ali već i kao mladić te odrastao čovjek pamtim priče koje sam slušao od svojih baka o životu na dvoru u Jastrebarskom toga vremena – kaže jaskanska sportska legenda, nogometaš, trener i sportski djelatnik koji se raduje što će se dvorac obnoviti jer je u zabrinjavajućem stanju.

– Svjestan sam koliko je trebalo vremena i mudrosti u savladavanju birokracije da bi se u tome uspjelo – ističe Kopić i dodaje da ga uz dvorac veže i niz drugih životnih doživljaja i emocija.

– Svakako mi je u sjećanju Akademski klub Jaska koji je imao prostorije u dvorcu krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, kao i početak emitiranja našeg Radija Jaska prije 53 godine. Navijam za sve koji će se unatoč svim poteškoćama uspjeti izboriti da naš dvorac 
doista jednog dana postane biser u prekrasnom perivoju uz niz sadržaja koji toliko nedostaju našem gradu, a na čast svih pokoljenja, kao i građana našeg grada te poglavito generacija koje dolaze – zaključuje Davorin Kopić.