Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Ulica budućnosti

Pešćenka će biti aleja kojom će se dolaziti do novog centra

Pešćenka
Foto: Općina Bistra
Rekonstrukcija kilometar duge bistranske žile kucavice koštala je 5,3 milijuna kuna, a iz fondova EU Općina je povukla 4,4 milijuna kuna

Iako još nije doživjela otvorenje uz tradicionalno rezanje vrpce koje i službeno označava kraj radova, automobili Ulicom Pešćenka, inače jednom od glavnih bistranskih prometnica koja spaja dvije županijske ceste, slobodno mogu prometovati još od 8. listopada kad je završen veći dio rekonstrukcije te ulice.

Riječ je o projektu vrijednom 5,3 milijuna kuna u koji se krenulo prošle godine kad je započelo prikupljanje sve potrebne dokumentacije za povlačenje novca iz fondova Europske unije odakle je Općina Bistra na kraju povukla maksimalni iznos od 4,4 milijuna kuna.

Logopedska ambulanta u Zaprešiću veliki iskorak Zaprešić dobio logopedsku ambulantu

Na proljeće su počeli pripremni radovi poput geodetskih mjerenja te postavljanja vodoopskrbnih i kanalizacijskih priključaka što je Općina financirala svojim sredstvima, a strojevi i radnici s glavnom fazom radova započeli su u srpnju. U idućih nešto manje od tri mjeseca cijelom dužinom ulice koja iznosi gotovo kilometar postavljen je novi sloj asfalta, a s obje strane su postavljeni i nogostupi kojih ranije nije bilo, a koji su bili od velike važnosti za sigurnost svih, a posebno onih najmlađih s obzirom na to da ta cesta vodi do Osnovne škole Bistra koja je nedavno također preuređena.

Kako objašnjavaju u Općini, Pešćenku nisu uzalud prozvali ulicom budućnosti jer je njezina rekonstrukcija u biti tek početak dugoročnog megaprojekta kojim se planira izgradnja novog općinskog centra u kojem će se nalaziti novi trg te još cijeli niz različitih sadržaja koji će cijeloj Bistri udahnuti jednu sasvim novu dimenziju.

Pešćenka je zamišljena kao neka vrsta aleje jer će se duž cijele ulice s obje strane nalaziti drvored, a drveće će se početi saditi u studenom ove godine.

s novosagrađenom sportskom dvoranom OŠ Kupljenovo zasjala u novom ruhu