Vinogradarstvo i vinarstvo dugogodišnja su tradicija jaskanskog kraja, a vrhunska vina s Plešivice zaštitni znak tog podneblja. Svaki će se vinogradar na blagdan svetog Vinka uputiti u vinograd i simbolično orezati trsove.
Novi početak
Orezani trs potom će obredno poškropiti, odnosno “krstiti” starim vinom te izvjesiti kobasice i šunku sa željom za plodnim i dobrim urodom. Vincekovo, već po tradiciji, označava novi početak vinogradarske godine.
Novi početak uz zagovor svetog Vinka zatražit će i entuzijasti okupljeni oko inicijative Plešivičko vinogorje d.o.o., uz samog pokretača projekta Željka Pavkovića. Ovaj projekt označava upravo to, novi početak za male proizvođače o kojima se u prošlosti brinula Poljoprivredna zadruga Plešivica.
Odlukom Skupštine, vrijedna imovina i oprema prodana je novom trgovačkom društvu koje ima za cilj očuvanje tradicije vinogradarstva, uz moderan pristup i edukaciju mladih, a dugoročno i podizanje novih vinograda.
Zahvaljujući velikim i etabliranim vinarima, brend Plešivice očuvan je i podignut na višu razinu, a ova će inicijativa zasigurno doprinijeti stvaranju boljih uvjeta i za male proizvođače. Projekt je podržao i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel prepoznavši održiv model trgovačkog društva Plešivičko vinogorje d.o.o. koje će biti u vlasništvu lokalne zajednice i njoj služiti.
Grad Jastrebarsko osigurao je iznos od 300.000 kuna kao udio u temeljnom kapitalu, a o važnosti projekta govori i jednoglasna odluka o uključivanju Grada svih gradskih vijećnika, bez obzira na stranačku pripadnost.
– Jedinstven je to primjer suglasja politike, gospodarstva i lokalne zajednice kad je u pitanju očuvanje vrijedne tradicije pa može potaknuti i druge sredine da na takav način pristupe rješavanju problema – kažu u Gradu.
Zaštitnik vinara
Inače, Vinko iz Zaragoze bio je španjolski mučenik i svetac koji je postao zaštitnik vinogradara i vinara. Rođen je u Zaragozi i bio
je đak sv. Valerija, biskupa Zaragoze. Bio je mučen, a umro je u tamnici. Osim vinogradara i vinara, zaštitnik je i staklara i mornara.
Njemu u čast, vinari i vinogradari svakog siječnja dolaze u vinograde, orezuju trsove, simbolično polijevaju trsove vinom, na žice
vješaju kobasice... obilježavajući time početak nove vinogradarske godine.