Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Istraživanja povijesti Novske

Počela iskapanja na lokalitetu Stari grad – Subocki grad

Foto: GRAD NOVSKA
Subocki grad prvi se put spominje u dvije povelje iz 1269. i 1270. godine te ponovno 1281. godine

Na lokaciji Starog grada – Subocki grad u blizini naselja Popovac započelo je krčenje terena i određivanje geodetskih točaka u sklopu radova koji prethode budućim arheološkim istraživanjima i iskopima na ovom lokalitetu.

Sagrađen na brežuljku

Pripremne geodetske izmjere obavio je geodet Jadranko Marinković, zaposlenik novljanske tvrtke Vodovod dok su sudjelovali i djelatnici Novokoma iz Novske te stručnjaci iz Muzeja Moslavine u Kutini.

Očekuje se da se arheolozi konačno “pozabave” jednim od najzanimljivijih povijesnih lokaliteta na području Grada Novske, te da se otkrije radi li se o utvrdi ili župskom gradu Subocka. Iz dosad dostupnih povijesnih  izvora poznato je da se Subocki  grad prvi put spominje u dvije povelje iz 1269. i 1270. godine, prema kojima templari u zamjenu za Senj dobivaju cijelu Dubičku županiju, koja se u ono vrijeme protezala s obje strane Save i jednim dijelom uzvodno uz rijeku Pakru.

Drugi spomen je u povelji kralja Ladislava Kumanca (1272. – 1290.) iz 1281. godine. U njoj se navodi da je Subocku zauzeo češki 
kralj, mađarski neprijatelj Otokar II. Pžemisl (1230. – 1278.).

Kada je zaprijetila veća opasnost od Osmanlija, dolazi do gradnje utvrđenog uporišta feudalaca Svetačkih, a takvo uporište je 
Subocki kaštel (castellum). Kaštel Subocka, kako je u narodu nazvan grad, imao je dominantan položaj jer je bio sagrađen na brežuljku. Prema narodnoj predaji kaštel su sagradili vojnici kralja Matije Korvina (1458. – 1490.) kao vojnu utvrdu radi potpore obrani 
grada Jajca i Bosne od Osmanlija. Iz kaštela Subocka vojnici su odlazili u bitke u Bosni i vraćali se natrag.

Povjesničar Vjekoslav Klaić navodi da je lokacija kaštela Subocka označena u zemljopisnim kartama u nazivu Grad-Brdo. Ubikacija, 
odnosno označavanje mjesta, prema karti je oko 3 kilometra sjevernije od brda Sisvete koje se nalazi iznad naselja Voćarica. Ispod kaštela nalaze se naselja Bair, Brezovac Subocki, Popovac Subocki  i Lovska, koja su činila predgrađe (suburbium) kaštelu Subocka.

Bezizgledna obrana

Obrana tog kraja pred osmanlijskim osvajanjem povjerena je Krsti Svetačkom, koji je trebao braniti i susjedni Novi Grad (Novsku). 
Međutim, obrana Svetačja pred kudikamo brojnijom i nadmoćnijom osmanlijskom vojskom bila je bezizgledna. Zato je ovdašnje stanovništvo do 1538. godine napustilo svoje domove i potražilo spas daleko od svog zavičaja. Osmanlije zauzimaju kaštel Subocka 1535. ili 1538. godine. Srušili su ga 1699. pri povlačenju iz naših krajeva.