Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Održan sastanak radne skupine zadužene za obnovu

Počet će se s rekonstrukcijom škole u Dubrancu, koja je oštećena u potresu

Foto: Grad Velika Gorica
Učenici iz PŠ Dubranec u početku su nastavu pratili online, a zatim se 30-ak učenika iz 12 različitih okolnih sela preselilo u preuređeni vatrogasni dom u naselju Bukovčak gdje i danas slušaju nastavu

Počinje se, kako je prije nekoliko dana najavio gradonačelnik Krešimir Ačkar, s rekonstrukcijom Područne škole u Dubrancu koja je ozbiljno stradala u potresu. Održan je, naime, prvi sastanak radne skupine za pripremu i provedbu cjelovite obnove Područne škole Dubranec koja je u sastavu osnivačke škole Eugena Kvaternika.

Podsjetimo, zgrada Područne škole Dubranec oštećena je u lanjskom potresu 29. prosinca koji je pogodio središnju Hrvatsku, a elaboratom je utvrđeno da je tehnički pogodna za cjelovitu obnovu. Dakle, to podrazumijeva rekonstrukciju građevinske konstrukcije 
te izvođenje potrebnih pripremnih, odnosno geodetskih i geomehaničkih radova te radova na uklanjanju objekta.

A tu se ubrajaju i građevinski, završno-obrtnički i instalaterski radovi te pothvati kojima se zgrada dovodi u stanje potpune građevinske uporabljivosti do razine koju zahtijevaju važeći propisi i s tim u vezi norme kao i pravila struke. Uz ostale radove, to po potrebi obuhvaća i popravak nekonstrukcijskih elemenata, popravak konstrukcije i pojačanje konstrukcije zgrade na temelju projekta za cjelovitu obnovu zgrade.

Prijedlog vezan uz obnovu i odluka o njezinu početku naći će se i na sjednici gradskog Vijeća ovaj tjedan kao jedna od točaka dnevnog reda. Dio troškova gradnje škole pokrit će Fina donacijom od milijun kuna.

– Predsjednik uprave Fine Dražen Čović izrazio je spremnost da Fina donacijom od milijun kuna pomogne gradnju nove škole u Dubrancu – rekao je gradonačelnik Ačkar na svojem Facebook profilu početkom godine nakon obilaska oštećene obrazovne ustanove i potresom najpogođenijih područja.

Učenici iz PŠ Dubranec, zbog oštećenja u potresu i crvene oznake koju je zgrada dobila, u početku su nastavu pratili online, dok se 
nisu stekli uvjeti za održavanje  nastave uživo u prikladnom i sigurnom objektu. Zatim se tridesetak učenika iz 12 različitih okolnih sela preselilo u preuređeni vatrogasni dom u naselju Bukovčak gdje i danas slušaju nastavu.

U pomoć školarcima uskočili su i iz mjesnog odbora Bukovčak te se odrekli svojih prostora kako bi đaci ondje imali privremene učionice.