Izbornik
Naslovnica Gradovi
Grad dobio 168 milijuna kuna iz EU fondova

Početak novog Knina - u bivšem vojnom skladištu uređen studentski dom

U Kninu otvoren studentski dom i knjižnica
1/13
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Ministrica Gabrijela Žalac najavila je intervencijski plan regeneracije ratom oštećenih područja koji, osim Knina, obuhvaća Benkovac, Petrinju, Beli Manastir i Vukovar

Jučer je bio velik dan za Knin. Potpisan je sporazum o provedbi Intervencijskog plana grada Knina, zahvaljujući kojem će u narednih šest godina dobiti 168 milijuna kuna za razne projekte, kninskom Veleučilištu Marka Marulića predana je zgrada novog, suvremeno opremljenog studentskog doma i otvoren je novi prostor kninske Narodne knjižnice.

- Intervencijski plan za Knin je dio novog programa regeneracije ratom oštećenih područja gradova i odnosi se još na Benkovac, Petrinju, Beli Manastir i Vukovar. Očekujem da ćemo već početkom 2017. početi objavljivati natječaje. Za Knin u prvom planu je obnova stare jezgre, valorizacija Krke, gospodarski projekti, odnosno natječaji za poduzetnike kako bismo razvili gospodarsku djelatnost. Posebno me veseli što smo kroz Fond za regionalni razvoj osigurali i 80 od 15 posto koje je Knin trebao sufinancirati, tako da će u konačnici Grad izdvojiti oko 3 posto za projekte iz fondova EU-a. Na tome ću kao ministrica inzistirati kako bih pomogli najnerazvijenijim područjima – poručila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac koja drži da je obnova vojnog skladišta i njegova prenamjena u studentski dom početak jednog novog Knina.

I dom i knjižnica financirani su iz zajma Europske investicijske banke u iznosu od 22, 6 milijuna kuna, a četiri milijuna za opremanje doma osigurala je hrvatska Vlada.

Od ideje do realizacije pretvaranja vojnog skladišta u studentski dom prošlo je 10 godina. Lavovski dio posla odradila je bivša gradonačelnica Josipa Rimac pa joj je gradonačelnik Nikola Blažević koju ju je zamijenio prije godinu i pol dana zahvalio na učinjenom. Ministrica Žalac je najavila kako će se ubuduće takvi projekti završavati u roku od dvije godine.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Otvaranje novih radnih mjesta

Uređeni i vrhunsko opremljeni studentski dom s 79  ležajeva u sobama s čajnom kuhinjom, mikrovalnom pećnicom, štednjakom i hladnjakom te kupaonicama u utorak je Grad Knin, koji je zgradu dobio od Vlade te je preuredio, predan je Veleučilištu, a prve će studente primiti za mjesec-dva.

-Veleučilište u Kninu ima studente iz Slavonije, Velike Gorice, Bosne i Hercegovine. Na studiju poljoprivrede Ministarstvo znanosti i obrazovanja financirat će inovacijsko središte u kojemu će studenti i profesori pripremati nova otkrića – rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić. Na kninskom Veleučilištu upisano je 455 studenata na pet studijskih programa, a u utorak je bilo osobito svečano jer je održana i promocija diplomanata

Gradonačelnik Blažević vrlo je optimističan. Smatra da će sve ovo za rezultat imati i otvaranje novih radnih mjesta.

- Želimo poticati gospodarstvo, razvoj turizma, OPG-ova i otvaranje nova zapošljavanja – kaže Blažević.

Na području Kninu živi oko 15,5 tisuća ljudi, u gradu oko 11,5 tisuća. Na Zavodu za zapošljavanju je oko 1600 ljudi, a ima oko 2800 zaposlenih.

Na svečanosti je bio i ministar rada Ante Ćorić, šibensko-kninski biskup Tomislav Rogić i brojni drugi.