Izbornik
Naslovnica Gradovi
Projekt spašen

Počinje gradnja ceste za Gospodarsku zonu Ravča

Ante Pranić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Vrgorac je umalo izgubio 2 milijuna kuna iz IPARD programa. Gradska vlast tvrdi da je riješila problem ceste koja je kočila projekt

Izvođač radova na pristupnoj cesti za Gospodarsku zonu Ravča bit će uveden u posao ovih dana, najavljuju iz Gradske uprave Vrgorca u kojem se nova vlast s gradonačelnikom Antom Pranićem iz Nezavisne liste mladih pohvalila da su nakon 75 dana, koliko su na čelu grada, riješili problem ceste koja nije izgrađena, što je zakočilo najvažniji projekt u gradu u koji je do sada uloženo 10 milijuna kuna.

– Situacija je izgledala gotovo bezizlazno. Investitori su bili na rubu odustajanja. Prijetilo je gubljenje dva milijuna kuna iz IPARD programa. U samo šest tjedana izmijenili smo svu projektnu dokumentaciju, lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta. Omogućili smo provođenje tehničkog pregleda i ishodovanje uporabne dozvole kao osnove za traženje povrata u iznosu 1,9 milijuna kuna u gradski proračun. Ako sve na skorašnjim kontrolama IPARD komisije bude u redu, time ćemo zakrpati sve rupe na jesen – kaže Pranić.

Rok 60 dana

Glavni izvođač radova na pristupnoj cesti, vrijednih 2,2 milijuna kuna, vrgoračka je Vodoprivreda. Rok završetka je 60 dana. Novac je osiguran iz preostalog dijela početnog kredita, od Ministarstva regionalnog razvoja i komunalnog doprinosa.

Potpisan je i aneks ugovora s HEP-om s kojim su dogovorili model po kojem će cjelokupno financiranje pasti na teret HEP-a, a Grad Vrgorac u roku od tri godine osigurat će investitore koji će kupovati struju od HEP-a.

– Uskoro HEP počinje sa svojim radovima vrijednim 1,4 milijuna kuna, kao i Hrvatske ceste. Ukupno u Gospodarsku zonu za završetak radova ulažemo do kraja godine oko 4,84 milijuna kuna. Očekujemo da će radovi biti gotovi do kraja godine. Pojedini investitori već počinju s gradnjom svojih hala, a pozitivna je priča privukla još tri potencijalna ulagača – kaže Pranić koji najavljuje predstavljanje Gospodarske zone u srednjoj Europi i Turskoj