Izbornik
Naslovnica Gradovi
Plinski biznis

Pojeftinjuje plin u Koprivnici

Maja Hleb
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo privatizaciju plinskog biznisa jer ne može konkurirati većim igračima, a gradska vlast očekuje partnera s vizijom

Ponedjeljak je ključan dan za proces privatizacije koprivničkog plinskog biznisa jer će se vidjeti kakve su sve neobvezujuće ponude pristigle na javni poziv raspisan početkom srpnja.

– Zadovoljni smo brojem pristiglih ponuda, ali u interesu procesa ne mogu otkriti koliko ih je točno niti tko su ponuditelji – izjavila je jučer Maja Hleb, direktorica gradskog poduzeća Komunalca.

Koprivnica je kao prvi grad u Hrvatskoj pokrenula privatizaciju distribucije i opskrbe plinom za svoje građane zbog toga što Komunalac nakon liberalizacije tržišta od travnja iduće godine neće moći konkurirati većim “igračima”, kompanijama koje zbog većeg obujma nabave mogu ponuditi bolje cijene plina.

Iako se dosad gotovo isključivo spominjala prodaja koprivničkog plinskog biznisa, M. Hleb jučer je poručila kako to nije jedina opcija.

Vrijednost biznisa

– Neobvezujuće ponude nisu ničim limitirane. Može se raditi o ponudama za kupnju plinskog biznisa, ali i za strateško partnerstvo. U svakome slučaju, želimo zadržati plinski biznis u Koprivnici i donijeti odluku koja neće ići samo za zaradom, nego i na korist građana i poslovnih subjekata. Očekujemo partnera koji ima viziju i koji nama nudi mjesto u toj viziji – objasnila je šefica Komunalca.

Nakon što se u ponedjeljak ponude otvore, analizirat će ih konzultantska kuća Price Waterhouse, koju je Komunalac putem javnog natječaja angažirao kao konzultanta u privatizaciji plinskog biznisa. Nakon što se odaberu prihvatljive ponude, zainteresiranim kompanijama tijekom rujna i listopada omogućit će se dubinsko snimanje Komunalčeve tvrtke kćeri Koprivnica plin i nove kompanije, u koju će se iz Komunalca izdvojiti opskrba plinom. Slijede obvezujuće ponude, a najbolju bi početkom studenoga trebao verificirati Grad Koprivnica kao vlasnik plinskog biznisa. Može se pretpostaviti kako će konačnu odluku donijeti Gradsko vijeće, koje je također blagoslovilo ulazak u privatizaciju distribucije i opskrbe plinom.

Vrijednost koprivničkog plinskog biznisa neslužbeno se procjenjuje između 70 i 100 milijuna kuna, dok je, službeno, u proračunu za iduću godinu predviđen prihod na to ime od 30 milijuna kuna.

Kako god proces završio, građani mogu očekivati pojeftinjenje opskrbe plinom. Na tržištu se već javljaju kompanije koje jamče pet posto niže cijene u odnosu na sadašnje.