Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnička gradska uprava priprema proračun za sljedeću godinu

Pokreće se produženi boravak u školama, dižu se stipendije svim studentima

Foto: Robert Mihaljević
Za škole i vrtiće Koprivnica iduće godine planira izdvojiti povijesno najvišu svotu od čak 104 milijuna kuna

Gradska uprava priprema proračun za iduću 2023. godinu, a sudeći prema njegovim prvim obrisima koji su ovih dana ‘iscurili’ u javnost, čini se da bi mogao biti rekordan.

Predškolski odgoj

Primjerice, samo za školstvo Grad iduće godine planira izdvojiti čak 10 milijuna eura, odnosno 75 milijuna kuna. Istina, najveći iznos odlazi na plaće za zaposlene koje doznačuje država, ali veći troškovi vezani su i za novu Osnovnu školu Podolice te neke organizacijske izmjene.

Planiraju se i velika izdvajanja za predškolski odgoj, odnosno dječje vrtiće: ukupna svota za iduću godinu iznosi oko 3,9 milijuna eura, odnosno oko 29 milijuna kuna, što je također najviše dosad. Za škole i vrtiće Koprivnica tako iduće godine izdvaja povijesno najvišu svotu od čak 104 milijuna kuna.

Svakako je važna novost da od 9. siječnja iduće godine počinje provođenje produženog boravka u osnovnim školama na području Koprivnice. Produženi boravak organizira se za učenike izvan redovne nastave, a namijenjen je u pravilu učenicima prvog i drugog razreda te prema potrebi i trećeg i četvrtog razreda. Produženi boravak financira se uplatama roditelja i novcem iz gradskog proračuna.

U Gradskoj upravi navode kako se program produženog boravka organizira u trajanju od pet sati dnevno. Za provedbu Grad će 
u proračunu za iduću godinu osigurati oko 61.000 eura, odnosno oko 460.000 kuna.

Gradonačelnik Mišel Jakšić će pak posebnim zaključkom utvrditi broj skupina produženog boravaka po pojedinoj školi, iznos kojim će roditelji sufinancirati program produženog boravka i ekonomsku cijenu. U četiri redovne osnovne škole na području Koprivnice u ovoj je školskoj godini upisano ukupno 2349 učenika u 106 razrednih odjela. U jednoj osnovnoj školi za učenike s teškoćama u razvoju upisano je 75 učenika u 14 razrednih odjela. Od ukupno četiri osnovne škole, u njih dvije nastava se provodi u jednoj smjeni, a u preostale dvije u dvije smjene.

Gradske vlasti odlučile su povećati i iznose stipendija studentima, a odluka će vrijediti od 1. siječnja iduće godine. Prema prijedlogu koji će se uskoro naći na Gradskom vijeću, stipendije se dižu zbog rasta svih troškova života, a u Gradu kažu kako su svjesni da se povećavaju i troškovi studiranja.

”Kako bismo im olakšali studiranje, iznosi stipendija povećavaju se za nešto više od 10 posto za redovne studente iz Koprivnice 
za studiranje u zemlji i inozemstvu, za studente s invaliditetom većim od 50 posto te za one koji se obrazuju za deficitarna zanimanja”, tumače u Gradskoj upravi.

U eurima

Tako će od 1. siječnja za redovne polaznike preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija koji se školuju u RH stipendija iznositi 80 eura mjesečno. Za redovne polaznike studija koji se školuju izvan Hrvatske stipendija je 160 eura mjesečno. Za redovne polaznike preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija koji se školuju u Hrvatskoj, a imaju utvrđeni invaliditet veći od 50 posto, stipendija iznosi 120 eura mjesečno.

Za redovne studente u inozemstvu s invaliditetom većim od 50 posto stipendija je 240 eura mjesečno. Na koncu, za redovne polaznike svih studija koji se školuju u Hrvatskoj za deficitarna zanimanja, stipendija će iznositi 120 eura mjesečno.