Izbornik
Naslovnica Gradovi 8266 pregleda
Dežurstvo s 'plavcima' u osječkom naselju Tvrđavica

Policija na 104 lokacije nadzirala brzinu i slušala maštovita opravdanja vozača

Kontrola brzine
1/4
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Na terenu je bilo osam uređaja za mjerenje brzine te jedan automobil “presretač”, doslovce sve raspoložive snage policije, a evidentirano je 25 prekršaja brzine u prva četiri sata akcije

Kiša je pljuštala pa su sporije vozili i oni kojima, možda, noga inače jače pritišće papučicu gasa. Svejedno, automobil bi ipak “trznuo” i prikočio čim bi vozač vidio policajaca kako stoji uz rub ceste i cilja ga uređajem za nadzor brzine. Policija se jučer u šest sati raširila po cestama cijele Hrvatske, a tako je bilo i u cijeloj Europskoj uniji. Riječ je o velikoj 24-satnoj akciji “lova” na brze vozače koja je počela u srijedu u 6 sati, a završava u četvrtak u 6.

– Evidentirali smo 25 prekršaja brzine u prva četiri sata akcije, što je trećinu manje nego lani, no tada je bio sunčan dan pa je bilo i više prometa. Vozači su zaista oprezniji kada pada kiša – počinje policijski službenik Željko Biloš, s kojim smo dežurali u osječkom prigradskom naselju Tvrđavica.

Isprika prekršiteljima ne manjka pa, osim što su u “užasnoj žurbi”, uvjeravaju policajce da je snimljena brzina zapravo “nečija tuđa”, pa i da je noga sama slučajno nagazila na gas.

Najveća akcija dosad

– Naši su uređaji 99 posto precizni, a ima lasera koji mogu snimiti brzinu na udaljenosti i do dva kilometra – objašnjava nam policajac Damir Marić.

Na terenu je bilo osam uređaja za mjerenje brzine te jedan automobil “presretač”, doslovce sve raspoložive snage. A gdje će stajati, odlučivali su i sami građani.

– Nadziremo 104 lokacije, a prihvatili smo svih 56 prijedloga građana. Najviše su se žalili na Vukovarsku ulicu u Osijeku, kod Campusa, gdje je velika ravnica, te Wilsonovu ulicu, zatim Višnjevac, Budrovce kod Đakova... Puno je i manjih ulica s ograničenjem od 30 kilometara na sat, a kojima se, kažu građani, vozi znatno brže – navodi Biloš. Usporedbe radi, lani su građani zatražili takvu kontrolu na 39 lokacija.

Te adrese, inače, nisu ujedno i najčešća mjesta prometnih nesreća, no građanima smeta i plaši ih jurnjava. Za brzim vozačima tragalo se ta 24 sata u čak 23 europske zemlje, što treću takvu akciju čini i najvećom. Prema njihovim statistikama, u prometnim nesrećama u EU pogine čak 70 ljudi na dan, a najčešći su im uzroci brzina i alkohol.