Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica 31 pregleda
Tjedan cjeloživotnog učenja

Posebno priznanje za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih prof. Nakiću Alfireviću

Josip Nakić Alfirević
Foto: Grad Koprivnica
Započela je nacionalna obrazovna kampanja 11. Tjedan cjeloživotnog učenja koju u trajanju od 2. do 8. listopada provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sa svojim partnerima

Svečanim otvorenjem u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica jučer je započela je nacionalna obrazovna kampanja 11. Tjedan cjeloživotnog učenja koju u trajanju od 2. do 8. listopada  provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sa svojim partnerima.

Ovogodišnje otvorenje organizirali su zajedno Agencija, Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Grad Koprivnica.

Događanja u sklopu ovogodišnjeg 11.-og po redu Tjedna cjeloživotnog učenja provoditi će se na cijelom području Hrvatske  održavanjem nekoliko stotina besplatnih aktivnosti (radionica, tribina, sajmova učenja, okruglih stolova), izvijestili su iz Koprivnice. Cilj je podizanje osobne motivacije za uključivanje što većeg broja građana u proces učenja pod sloganom "Provježbaj mozak!".

Svečanom otvorenju nazočili su Hrvoje Šlezak, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Ratimir Ljubić, zamjenik župana, Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, Krešimir Juratović, zastupnik u Njemačkom parlamentu te ostali gosti, predstavnici gradova i županija, te kulturnih i obrazovnih institucija.

Zadužili obrazovanje odraslih

– Koprivnica je grad koja si je prije dvadesetak godina zacrtala da bude grad znanja, da bude grad mladih ljudi, da bude grad inovacija. I zasigurno da svi naši projekti koje ostvarujemo, kad pričamo i o predškolskom odgoju, o osnovnoškolskom obrazovanju,  srednjoškolskom obrazovanju pa i o našem Sveučilištu Sjever govore u tom smjeru da želimo biti jedan od lidera obrazovanja ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji, i ne samo u sjeverozapadnoj regiji Hrvatske, nego i puno šire. Imamo fantastične vrtiće, fantastične škole koje ostvaruju ogromne rezultate na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima i mislim kad bi ih uparili sa nekim većim gradovima i razbili to na broj stanovnika da bi u jako puno toga bili u samom vrhu. Današnje promjene u gospodarstvu, promjene na tržištu, tehnologiji, digitalizaciji i automatizaciji nas tjeraju da stalno idemo korak dalje, korak naprijed i da tražimo neke nove niše. Jedna od tih niša, jedna od tih potrebnih stvari u ovoj zemlji je da konačno shvatimo da je potrebno cjeloživotno učenje, da je potrebno stalno se obrazovati i da je potrebno prihvatiti da postoji mogućnost i alociranja radne snage jer to radi cijeli moderni zapadni svijet i to je nešto gdje će i Hrvatska morati napraviti određene iskorake i izaći iz nekih paradigmi i ljuštura koje su ostale ih nekih prijašnjih sistema –  rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na svečanom otvorenju Tjedna cjeloživotnog učenja  dodijeljene su nagrade zaslužnim pojedincima za obrazovanje odraslih kao i godišnja nagrada Maslačak znanja.

Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja odraslih, kojim se želi istaknuti, promovirati i odati priznanje pojedincima koji su, baveći se ovim područjem aktivno više od četrdeset godina, svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini, primili su: dr. sc. Nikola Pastuović, prof, emeritus iz Zagreba, za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih, te Ljudevit Šimunović, prof, iz Zagreba, i Josip Nakić Alfirević, prof, iz Koprivnice, za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih.

Priznanja dobitnicima uručili su Hrvoje Šlezak, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja i  Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba dodijeljena je Gordanu Radiću, Klaudiji Gatarić i Sonji Šimatić. Radi se o pojedincima koji su odlučili proširiti svoja znanja i vještine, raditi na sebi i svome osobnomu razvoju. Dobitnicima je uručena povelja i vaučer u vrijednosti od 7.000 kn za pohađanje obrazovnoga programa po svome izboru.

Najveći dio aktivnosti ove kampanje financira se iz Europskoga socijalnoga fonda putem trogodišnjega projekta pod nazivom Promocija cjeloživotnog učenja ukupne vrijednosti 11.508.270,12 kn.