Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Obilježeno prvo spominjanje podravskog središta

Pošta izdala marku u povodu 750. obljetnice Koprivnice

Foto: HP
Autori prigodne marke su dizajnerica Alenka Lalić i akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač, inače rođeni Koprivničanac

Hrvatska pošta početkom prošlog tjedna u promet je pustila novu prigodnu poštansku marku u povodu 750. obljetnice prvog spomena Koprivnice (1272.- 2022.). Koprivnica se prije 750 godina prvi put u službenim dokumentima spomenula kao castrum Kopurnicha – utvrda Koprivnica u jednoj darovnici hrvatsko-ugarskog kraljevića Ladislava IV. Kumanca koprivničkom kaštelanu Bakaleru. Naselje Koprivnica ime je pak dobilo po istoimenoj rječici koja protječe gradom.

Na poštanskoj marki prikazana je veduta stare srednjovjekovne jezgre grada s cestom kralja/hercega Kolomana, uz koju dominiraju franjevačka crkva Svetog Antuna Padovanskog i župna crkva Svetog Nikole, s navedenom darovnicom  iz zbirke Hrvatske akademije 
znanosti i umjetnosti, a autori prigodne marke su dizajnerica Alenka Lalić i akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač, inače rođeni Koprivničanac.

U Hrvatskoj pošti naglašavaju kako je poštanska marka s povijesnim motivima Koprivnice puštena u promet u nakladi od  30.000 primjeraka, vrijednosti 3,30 kuna, a označena je slovnom  oznakom A, što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 grama u unutarnjem prometu te za dopisnicu i razglednicu. Izdana je i prigodna omotnica prvog dana puštanja u optjecaj s pečatom i likom kraljevića (FDC), dok je tekst u prigodi objave marke napisala služba Ureda gradonačelnika Koprivnice.

Inicijativu za izradu poštanske marke još 2020. godne pokrenuo je ogranak Matice Hrvatske u Koprivnici koji je prikupio i potrebne povijesne i likovne podatke za Hrvatsku poštu te autore koji su radili na grafičkom  dizajnu i oblikovanju obljetničke  marke. Time je ona prinos i dar ogranka, u godini kada središnjica Matice Hrvatske, najstarija hrvatska kulturna ustanova, obilježava svoju 180. obljetnicu utemeljenja (1842. - 2022.).