Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
KRISTINA IKIĆ BANIČEK gradonačelnica Siska:

'Poštujem vjernike i zato ne polemiziram s biskupom Košićem'

Kristina Ikić Baniček
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Sisački biskup Vlado Košić u svom pismu premijeru Andreju Plenkoviću spomenuo je i gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček koja kaže kako s njim ne želi raspravljati jer bi mogla uvrijediti i članove njegove pastve

U pismu premijeru Andreju Plenkoviću spomenuo vas je biskup sisački Vlado Košić. Nije to prvi put da vas naziva drugaricom i kritizira s oltara i mimo njega. Koji je razlog tome i kako komentirate njegove istupe?

Vlado Košić ima moju svesrdnu podršku da se aktivno bavi politikom. Smatram da je to njegovo građansko i ljudsko pravo i spremna sam stati u njegovu obranu da politički nastupa. Problem je jedino to što on nije samo građanin, već je i duhovni vođa svoje biskupije. On meni može nekažnjeno reći što god mu padne na pamet, a ja bih, da ulazim u javnu polemiku s njim, svojim javno izrečenim stavovima o njemu mogla povrijediti i sve članove njegove pastve, koji možda dijele njegove stavove, a možda i ne. Zato sam izbjegavala raspravu s njegovim promašenim političkim stavovima. I dalje ću izbjegavati komentirati i kritizirati svjetovno djelovanje gospodina Košića iz poštovanja prema vjernicima čiji je on duhovni vođa. Što se tiče obraćanja meni kao drugarici, moram ga razočarati. Iako on to smatra uvredom, meni je to kompliment jer mi socijaldemokrati ne sramimo se biti drugu drug. Ponosimo se time!

Sisak je, nakon Rijeke, najveći grad u Hrvatskoj u kojem je na vlasti SDP. Ujedno je najveći grad u Hrvatskoj kojim vlada žena. Što je dovelo do toga da Siščani drugi put odabiru vas?

U prvom mandatu dokazala sam da se kvaliteta života građana može drastično poboljšati odgovornim pristupom poslu. S neusporedivo manje novca nego što ga je Grad imao prije napravila sam više nego bivši vlastodršci u posljednjih 25 godina zajedno. Uvjerila sam Siščane da se može, nakon što su ih drugi uvjeravali da se ništa ne može.

Što Siščane očekuje iduće četiri godine?

Slijedi završetak najljepše ledene dvorane u Hrvatskoj i uređenje dvije nove sportske dvorane, sredstvima EU uredit ćemo arheološki park te Centar izvrsnosti i Tehnološki park, gradimo dva nova vrtića. Imat ćemo nove autobuse i uredit ćemo kolodvor.