Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Ugovori

Povećanje osnovice plaća zaposlenika

Željko Turk
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Uvećane su i naknade za rad pomoćnika s djecom s teškoćama u razvoju u dječjim vrtićima i osnovnim školama.

Plaće u gradskim dječjim vrtićima i ustanovama u kulturi unatrag nekoliko mjeseci porasle su za više od 11 posto. Grad Zaprešić je u veljači zaključio dodatke kolektivnim ugovorima s predstavnicima Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Zbog rasta troškova života uzrokovanih inflacijom, ugovoreno je novo uvećanje osnovice za obračun plaća za četiri posto, kažu u Gradu.

Ugovoreno uvećanje plaća odnosi se na zaposlene u gradskim dječjim vrtićima (u DV Maslačak 53, a u DV Vrtuljak 90), Muzeju Matije Skurjenija (tri zaposlena), Pučkom otvorenom učilištu (8 zaposlenih), Gradskoj upravi (60 zaposlenih) te Javnoj vatrogasnoj postaji (26 zaposlenika).

- Ovo povećanje je već drugo unatrag nekoliko mjeseci i time želimo ublažiti inflatorni udar na standard naših zaposlenika - rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus. Primjena nove osnovice započinje s plaćom za veljaču koja se obračunava u ožujku. Pribroji li se tome prošlogodišnje uvećanje osnovica, čija je primjena započela 1. rujna 2022. godine, sveukupni porast osnovica iznosi 11,1 posto.

Uvećane su i naknade za rad pomoćnika s djecom s teškoćama u razvoju u dječjim vrtićima i osnovnim školama.

Naknada koja se primjenjuje od početka 2023. godine iznosi 4,5 eura neto po satu, što je za 0,52 eura ili 13 posto više u odnosu na naknadu u 2022. godini.

S djecom koja imaju razvojne teškoće trenutno rade 54 pomoćnika (23 u dječjim vrtićima i 31 u osnovnim školama), izvijestio je Grad.