Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
odvojeno sakupljanje i recikliranje

Pravi su primjer odgovornog gospodarenja otpadom

otpad
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Građani Jastrebarskog na kućnom pragu mogu odvajati i odvojeno odlagati miješani komunalni otpad, PET-ambalažu i otpadni papir

1. studenog 2017. na snagu je stupila Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom kojoj je cilj na području cijele Hrvatske osigurati odvojeno sakupljanje i recikliranje pojedinih vrsta otpada, a građani Jastrebarskog to već odavno čine.

Uz zadržavanje vrlo povoljne cijene usluge skupljanja i odvoza otpada, od ove godine uvedena je i nova kategorija nižih naknada za samačka i staračka domaćinstva. Jastrebarsko je riješio problem zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada obradom u postrojenjima za mehaničko-biološku obradu, sukladno važećim zakonskim propisima.

Od 2011. godine više nema lokalnog odlagališta otpada, a građani na kućnom pragu mogu odvajati i odvojeno odlagati miješani komunalni otpad, PET-ambalažu i otpadni papir. Građani imaju osigurane dvije posude i to za odvojeno sakupljanje miješanog komunalnog otpada i otpadnog papira, dok se PET-ambalaža odvojeno sakuplja u plastičnim vrećama.

Sakupljanje i odvoz miješanog komunalnog otpada provodi se jednom tjedno, a selektivnog otpada (papira i plastike) jednom mjesečno. Na području Grada Jastrebarskog osigurana su tri odvoza krupnog (glomaznog) otpada godišnje.

- Osim toga, među prvim smo gradovima koji su na vlastitom području postavili zelene otoke, mjesta na kojima naši sugrađani mogu besplatno odložiti i odvojiti pojedine vrste otpada. Grad Jastrebarsko je osigurao i funkcioniranje jednog reciklažnog dvorišta na kojem građani tijekom cijele godine mogu besplatno odvojeno odlagati određene vrste otpada (baterije, akumulatore, gume, ambalažu od drvate, staklenu ambalažu, boje i lakove, metale, električni i elektonički otpad, glomazni otpad i sl.) i jednog mobilnog reciklažnog dvorišta, postavljenog tijekom godine na 30 lokacija u gradskim naseljima, kako bi stanovnicima tih naselja bilo dostupnije odvojeno odlaganje pojedinih vrsta otpada - kažu iz gradske uprave.

- I ubuduće ćemo nastaviti s ovom praksom odgovornog gospodarenja otpadom te se truditi našim građanima osigurati najvišu razinu usluge uz vrlo povoljne cijene, a našoj djeci i budućim generacijama ostaviti čist i očuvan jaskanski okoliš - poručio je gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel.