Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
EU projekt “Vinski folklor kao dio povijesnog identiteta Podravine i Pomurja”

Premijerno prikazan film o životu u koprivničkim goricama

Foto: Koprivnica
Film prati vinogradarsku godinu, od Vincekova (22. siječnja) do Martinja (11. studenoga), a bit će dio novog stalnog postava Muzeja grada Koprivnice “Samo je vu goricaj živlenja pravi raj”

U kinu Velebit prošli je tjedan premijerno prikazan polusatni dokumentarni film “Po koprivničkom vinogorju”. Riječ je o dokumentarnom filmu nastalom kao produkt zajedničke suradnje više kustosice Muzeja grada Koprivnice Marije Mesarić te snimatelja i montažera Dinka Šimca (Beyond Pines, Koprivnica).

Film je na terenu sniman punih godinu dana, od travnja 2021. do travnja ove godine kao dio aktivnosti EU projekta “Vinski folklor kao dio povijesnog identiteta Podravine i Pomurja” pod akronimom reVITAlize, program INTERREG V-A prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. - 2020. godine. 

Snimano je u koprivničkom vinogorju te prati vinogradarsku godinu koja počinje na Vincekovo (22. siječnja) i završava na Martinje
(11. studenoga) uz sveopće veselje zbog finalnog proizvoda vina, kao i životnu svakodnevicu vinogradara hobista. Dokumentarac
će biti dio novog stalnog postava Muzeja grada Koprivnice “Samo je vu goricaj živlenja pravi raj” koji predstavlja dvije tematske cjeline: tradicijsko vinogradarstvo i pučku pobožnost, a otvara se 16. rujna.

Uz to, dokumentarni film nije samo dio nematerijalne baštine i muzejske dokumentacije u užem smislu, već je otvoren prema suvremenosti, etnografiji svakodnevice, predstavljanju i propitivanju općenito globalnih i lokalnih kulturnih fenomena.
Dokumentirana je bogata i raznolika prirodna i kulturna baština koprivničke Podravine, znanja i umijeća “goričarenja”, vinogradarska tradicija, običaji i arhitektura, zavičajna književnost (F. Galović) koja je još dio životne svakodnevice ponekih vinogradara te događanja i aktivnosti kao dijelom vinogradarske godine.

Glavni protagonisti filma su domaći vinogradari hobisti koji s poduzetnicima i stručnjacima enolozima, agronomima, etnolozima
i konzervatorima čine dio kulturološkog narativa te izvor znanja o vinogradarstvu, tradiciji, vinskoj kulturi i teškog posla u goricama, životne radosti, obiteljskog života, ali i problema koji se javljaju tijekom vinogradarske godine.