Izbornik
Naslovnica Gradovi
Postaju studentski grad

Preuredit će se Radnički dom i postati dio vukovarskog veleučilišta

Ivan Penava, ugovor, Veleučilište
Foto: Grad Vukovar
Realizacijom ovog projekta vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička moglo bi pokrenuti nove studijske programe , a kada tome dodamo i činjenicu da je započela izgradnja i Studentskog doma, Vukovar bi s realizacijom ovog projekta mogao postati pravi mali studentski grad

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička Mirko Smoljić potpisali su sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Rekonstrukcije zgrade Radničkoga doma u gradskoj četvrti Borovo naselje i njezinoj prenamijeni u prostor Veleučilišta Lavoslav Ružička. Penava je pojasnio kako je sukladno Projektu Intervencijskog plana za grad Vukovar predviđena obnova i rekonstrukcija zgrade Radničkoga doma koja je od povijesnog značaja te je i konzervatorski zaštićena.

Prema riječima Smoljića svrha rekonstrukcije je proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta Vukovar.

- Nama je važno da ostanemo smješteni u Palači Jirkovsky, gdje se sada nalazi veleučilište, kako bi zadovoljili one uvijete koji su propisani projektnom prijavom za Studentski dom, da bi u naknadnom praćenju ispunili da se on puni - rekao je Smoljić.

Dodao je kako vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička danas broji gotovo tisuću studenata kao i da bi s realizacijom ovoga projekta ta brojka se mogla i udvostručiti. Značilo bi to i vjerojatno pokretanje novih studijskih programa, a kada tome dodamo i činjenicu da je započela izgradnja i Studentskog doma, Vukovar bi s realizacijom ovog projekta mogao postati pravi mali studentski grad. Obnova Radničkog doma značila bi i da gradska četvrt Borovo naselje dobije novu vizuru i oživi. Studenti bi u Borovu naselju imali i brojne sadržaje poput sportskih terena, bazena, sportske dvorane, teniskih terena, nogometnih terena, teretane…

Platforma za širenje smjerova

- Ne postoji bolji način da Radnički dom stavimo u funkciju od toga da u njega uvedemo mlade. Jako nam je važno da vukovarsko Veleučilište ima što bolju platformu za širenje smjerova i poboljšavanje standarda koje može pružiti studentima, rekao je Penava.

Dekan je rekao kako u slučaju da se vukovarsko Veleučilište bude širilo u STEM područje da im je tada potrebna i odgovarajuća oprema i laboratoriji.

- Razmišljamo o uvođenju informatičkog područja kroz smjerove programskog inženjerstva, program prehrambene biotehnologije, osnivanje studija sestrinstva, kojega bi povezali s fizioterapijom. Planiramo i osnivanje simulacijskog zdravstvenog centra, gdje bi studenti mogli vježbati. To bi bila nastavna baza za medicinske fakultete u cijeloj regiji - rekao je Smoljić.